Έφυγε ο “baba” της Τουρκίας, πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ…




“Χθες ήταν χθες, σήμερα είναι σήμερα”: αυτή ήταν μία από τις αγαπημένες φράσεις του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μίας από τις σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας για περισσότερο από μισό αιώνα, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Ο Ντεμιρέλ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επτά φορές από τη δεκαετία του 60 ως του 90 και πρόεδρος της χώρας από το 1993 ως το 2000, πέθανε στο νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας έπειτα από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, δήλωσε αξιωματούχος του νοσοκομείου στο Ρόιτερς.

“Ο κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος είχε τις αισθήσεις του μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε αντίο με έναν ειρηνικό και περήφανο τρόπο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το νοσοκομείο ο γιατρός του Αγλίν Τσεσούρ.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1960 ως επικεφαλής του Κόμματος της Δικαιοσύνης, έπειτα από το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα, κι υπήρξε ο νεότερος πρωθυπουργός–40 ετών–όταν εξελέγη το 1965. Δύο από τις πρωθυπουργικές του θητείες διακόπηκαν στη συνέχεια από τα άλλα δύο πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία από τον στρατό–το 1971 και το 1980.

Το 1987 ίδρυσε το Κόμμα του Ορθού Δρόμου το οποίο στις εκλογές την ίδια χρονιά εξέλεξε 44 βουλευτές. Από το 1987 ως το 1993 διετέλεσε πρόεδρός του. Το 1992, το Κόμμα της Δικαιοσύνης, που ανασυγκροτήθηκε έπειτα από 12 χρόνια απαγόρευσης, προσχώρησε στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου.

Γεννημένος σε αγροτική οικογένεια στη δυτική επαρχία Ισπάρτα, ο Ντεμιρέλ σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης κι ειδικεύτηκε στα Αρδευτικά-Υδροηλεκτρικά Έργα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική βιογραφία του.

“Η πρόοδος η οποία συντελέστηκε στην τουρκική βιομηχανία, η ανάπτυξη και η δημοκρατία έχουν επιτευχθεί χάρις στον πατριωτισμό και την γενναιότητα του Ντεμιρέλ”, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Εσάτ Κιρατλίογλου, ένας πρώην βουλευτής που υπήρξε στο υπουργικό συμβούλιο του Ντεμιρέλ.

Παρότι δεν είχε παιδιά, ήταν γνωστός ως “Baba” (μπαμπάς) στους οπαδούς του στην αγροτική ενδοχώρα της Τουρκίας τα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

Ο Ντεμιρέλ υπηρέτησε θητείες σε μία περίοδο ασταθών συμμαχιών στη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που τερματίστηκαν όταν ανήλθε στην εξουσία, το 2002, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε ο σημερινός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με την επιστροφή στην πολιτική των συμμαχιών μετά την αποτυχία του AKP να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου–ένα μεγάλο πλήγμα για ένα κόμμα, το οποίο μετέτρεψε τη χώρα σε μία από τις πρώτες 20 οικονομίες στον κόσμο, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκαναν δηλώσεις για τον θάνατο του Ντεμιρέλ. “Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη διαδικασία ανάπτυξης αυτής της χώρας και έχει αφήσει την σφραγίδα του στην πολιτική της Τουρκίας, ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής μας ιστορίας”, αναφέρει ο Ερντογάν σε γραπτή του ανακοίνωση.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι “το μοναδικό ύφος” του Ντεμιρέλ θα μείνει αλησμόνητο. “Υπήρξε ένας πολιτικός τον οποίο θα τον θυμόμαστε πάντα… για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στη χώρα μας στη διάρκεια της μακρόχρονης πολιτικής του καριέρας”, έγραψε ο Νταβούτογλου στο Twitter.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Μ.Μ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: