Αμφιβολίες για την έκβαση της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες εκφράζει ο γερμανικός Τύπος

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει για την ελληνική /ευρω-κρίση : «Πριν από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Τσίπρας έβγαλε στην επιφάνεια το εφιαλτικό σενάριο: αποτυχία των συνομιλιών θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το ευρώ. Αυτή η άποψη δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη. Ο Τσίπρας υπενθύμισε μόνο αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ε.Ε. εξακολουθούν να θεωρούν ως ένα πραγματικό κίνδυνο και δη όχι μόνο για την νομισματική ένωση. (…) Αυτό το φόβο θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Τσίπρας. Η κυβέρνησή του ποντάρει στο γεγονός, ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια (…). Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Η Ε.Ε και οι θεσμοί της συνέβαλαν τα περασμένα χρόνια σε σημαντικό βαθμό με λόγια και έργα – καλά και κακά- στην εδραίωση αυτής της πεποίθησης στην Αθήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκαν εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης για να συμφωνήσουν μεταξύ τους επί της ακολουθητέας κοινής γραμμής για την Ελλάδα.

Ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, ζήτησε αλλαγή πλεύσης από την Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη . «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει μια στροφή 180°», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Κρίχμπαουμ επισήμανε, ότι τόσο η καταβολή περαιτέρω χρηματικής βοήθειας όσο και η παράταση του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της γερμανικής βουλής. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραπέμποντας και στη θερινή διακοπή των εργασιών του γερμανικού κοινοβουλίου. Παράταση του προγράμματος βοήθειας «δεν θα υπάρξει με μηδενικό κόστος». Διαφορετικά, η υπερψήφισή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών δεν είναι καθόλου βέβαιη. «Ο χρόνος σπαταλήθηκε», είπε ο Κρίχμπαουμ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των περασμένων μηνών. «Η δραστική περικοπή των ελληνικών δαπανών εξακολουθεί να παραμένει αναγκαία, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και οι αποφασιστικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας», πρόσθεσε.

Deutsche Welle

Στο δράμα του ελληνικού χρέους η Γερμανία και η Γαλλία χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα. Στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση κορυφής της οποίας η κατάληξη είναι αβέβαιη.

Πάντως λένε πηγές της Ε.Ε. οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα επαρκείς. Οι Ελληνες υποτίμησαν την πολυπλοκότητα του θέματος, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, «όταν βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό και θέσει την οικονομία σε τροχιά».

Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι τόνισε: H επιτυχία απαιτεί «πολιτική βούληση, πρωτίστως από την ελληνική πλευρά, δηλαδή λιγότερες μανούβρες τακτικής και περισσότερη ουσιαστική δουλειά». Σύμφωνα με τον Ντομπρόφσκι τα κεντρικά θέματα είναι αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας…

Σε κύκλους της Ε.Ε λέγεται, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαλείψει υπάρχουσες διαφορές με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Η συνάντηση θεωρήθηκε καταρχάς ως μη σίγουρη. Μόνο αν υπάρχει περαιτέρω κινητικότητα θα είχε νόημα μια συνάντηση, έλεγαν στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν βλέπουν έως τώρα τι νόημα θα είχε διαφορετικά μια ακόμα συνάντηση κορυφής.

Die Zeit

H πίεση προς την Ελλάδα ενόψει πιθανής συνάντησης κορυφής αυξάνει

Στις Βρυξέλλες είναι απογοητευμένοι με τους Ελληνες. Σήμερα θα γίνει πιθανόν συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα. Η συνάντηση όμως θα μπορούσε να αποτύχει.

Frankfurter Rundschau

Νέα πράξη στο δράμα της Ελλάδας

Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες. Μπορούν οι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας να τερματίσουν τη διαμάχη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Λύση δεν βρίσκεται εν όψει κατά τους περισσότερους παρατηρητές.

Frankfurter Allgemeinen Zeitung

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είναι πιθανή η νέα ψηφοφορία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να βομβαρδίζεται με e-mails από βουλευτές του κόμματός της. Το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα επιτρέπει η καγκελάριος την ολιγωρία των Ελλήνων.

Βild

Στο Βερολίνο συζητείται κάτι που έως τώρα εθεωρείτο ότι αποκλείεται: μια νέα ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια, η οποία όμως θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα κατά τη Bild, ολοένα και περισσότεροι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: