Αγωνία και ανησυχία παντού μετά την πενταμερή του Βερολίνου




Παρατείνεται η αγωνία για την Ελλάδα και συνεχίζεται το θρίλερ της επίτευξης συμφωνίας ή της ρήξης καθώς η πενταμερής που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η συνάντηση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες δεν έβγαλε κάποιο κείμενο συμφωνίας, τουλάχιστον επισήμως.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από χθες το βράδυ ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συζήτησης την Τρίτη, αλλά και ενημέρωση από την Ανγκελα Μέρκελ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το «ασφαλιστικό» αναμένεται να παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία. Πιθανότατα στην χθεσινή πενταμερή να επιβεβαιώθηκαν και οι διαφορές που υπάρχουν εντός των δανειστών, κυρίως μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στην πενταμερή αυτή συνάντηση δεν εκλήθη ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Για το ίδιο θέμα, το Mega μετέδωσε τα εξής:

Τρεις ώρες διήρκεσε στο Βερολίνο η πενταμερής συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας με τους επικεφαλής των θεσμών για την Ελλάδα.

O εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε μετά τη λήξη των εργασιών ότι οι πέντε ηγέτες και αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η σύσκεψη είχε ως στόχο τη συγκρότηση κοινής πρότασης προς την Ελλάδα, με τα γερμανικά μέσα να επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε απευθείας επικοινωνία με την Αθήνα στο πλαίσιο της μίνι – συνόδου, παρά μόνο ανακοίνωση των θέσεων των εταίρων μετά το πέρας των συζητήσεων.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ανταποκριτή του Mega Παντελή Βαλασόπουλου, γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μετά τη σύσκεψη εστάλη ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία δίχως πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις στην Ευρώπη.

“Οι δανειστές θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση απόψε”, ειπώθηκε νωρίτερα από το γερμανικό κανάλι ZDF.

Όπως ωστόσο μεταδίδουν οι Financial Times, σκοπός της συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια “γρήγορη αντίδραση”.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: