Islamist President Erdoğan welcomed Prime Minister Mitsotakis of Greece at the main entrance of the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα
Τι χωράει στο καλάθι» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αγκυρα; Οσο και αν, μετά από χρόνια δύσκολων σχέσεων, οι τακτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών δείχνουν πώς κάτι έχει αλλάξει, η ατζέντα είναι αναγκαστικά περιορισμένη σε θέματα «χαμηλής πολιτικής»:
Βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, συνέχιση της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και νέες συμφωνίες για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, συνεργασία στο μεταναστευτικό και στον τουρισμό.
Ουδείς ανέμενε φυσικά ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα οδηγούσε στην επίλυση της μίας και μόνης τεράστιας διαφοράς-σύμφωνα με την εθνική μας γραμμή – με την Τουρκία: την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Αλλά, «δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη» όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, μιλώντας στην Μιλιέτ, τόνισε πώς οι δύο χώρες «δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε συνθήκες μόνιμης έντασης. Εξέφρασε μάλιστα την ευχή «σε 10 χρόνια από τώρα να έχουμε ανοίξει μια νέα και διαρκή σελίδα στις σχέσεις μας»
Αλλά, ο Ερντογάν επανέλαβε πώς «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά».
Ο Τούρκος πρόεδρος βάζοντας ανέκαθεν στην ελληνο-τουρκική ατζέντα «πολλές διαφορές», φανερώνει την προσήλωσή του στην παλιά τακτική των «Οθωμανικών παζαριών»: Να υποχρεώσει δηλαδή την Ελλάδα σε σταδιακές εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία.
Το γεγονός. για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχει ένταση στους ουρανούς του Αιγαίου, σημαίνει πώς τα τουρκικά αεροσκάφη δεν παραβιάζουν το FYR Αθηνών, αλλά και τα ελληνικά «φτερά» δεν πετούν σε «αμφισβητούμενες» από τους Τούρκους , κυριαρχικές μας περιοχές στο Αιγαίου;
Για τον Ερντογάν βέβαια, τα Ελληνο-τουρκικά βρίσκονται σήμερα αρκετά κάτω στη λίστα του.
Ειδικά, μέσα στον κυκεώνα των πολλαπλών μετώπων, που έχει ανοίξει με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Ευρώπη. Αλλά και να διαχειριστεί τα πολλά «αγκάθια» στο εσωτερικό:
Για αυτό και η προκλητική μετατροπή σε τζαμί της ιστορικής Μονής της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη.για να δελεάσει και πάλι τους συντηρητικούς μουσουλμάνους ψηφοφόρους, που φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ , όπως φάνηκε και με την καταστροφική ήττα στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.
Η πορεία του 70χρονου Τούρκου πρόεδρου θα γίνεται πλέον όλο και πιο αντιφατική, αλλά δείχνει και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει. Εχοντας «δεσμευτεί» άλλωστε πώς δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Τουρκίας.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE