Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι ο νέος της αγωγός φυσικού αερίου, ο επονομαζόμενος “Turkish stream”, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, θα τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2016.

“Έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη λειτουργία του Turkish Stream και την έναρξη προμήθειας φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2016,”δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας μετά από συνάντηση του κ. Μίλερ με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στην Άγκυρα.

Ο τουρκικός αγωγός, η κατασκευή του οποίου ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2014, θα εκτείνεται σε απόσταση περίπου 1.100 χιλιομέτρων (684 μίλια) μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή στην μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για την προμήθεια του φυσικού της αερίου σε χώρες της Ευρώπης, αντικαθιστώντας τη γειτονική της Ουκρανίας.

(ΚΥΠΕ/ΓΤΠ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: