Στα βαθιά εισέρχεται η διαδικασία στην Κύπρο: Ο Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο Άιντα στο νησί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κάθοδος σήμερα στα κατεχόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως και του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αύριο, επιβεβαιώνει πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων  θα εισέλθει σύντομα στα βαθιά.

Ο Τσαβούσογλου έρχεται για να έχει συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της δεύτερης συνάντησης που θα έχει ο δεύτερος, την Πέμπτη,  με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα δει και τον ψευδοπρωθυπουργό, Γιοργκαρζίογλου και την λεγόμενη Πρόεδρο της ψευδοβουλής Σιμπέρ ενώ θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ακιντζί. Είναι προφανές πως η παρουσία Τσαβούσογλου έχει σχέση με το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να δώσει εν λευκώ επιταγή στον Μουσταφά Ακιντζί να χειριστεί το Κυπριακό.

Αν και οι επαφές στα κατεχόμενα του Τούρκου αξιωματούχου θα παρουσιαστούν ως μέσω για να εκφραστεί η στήριξη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις, είναι σαφές πως ο στόχος είναι να φρεσκάρει η Άγκυρα τη μνήμη των νέων διαχειριστών για τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Στη συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah ρωτήθηκε πως αξιολογεί την νέα διαδικασία επίλυσης σε σχέση με την παλαιότερη και  ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τώρα υπάρχει μόνο μια πιο θετική συμπεριφορά. Μια  ουσιαστική διαφορά, είπε, είναι πως αυτή «είναι η τελευταία ευκαιρία». Αυτή η τελευταία ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, χθες συναντήθηκαν οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες υπό τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Η συνάντηση κράτησε δυόμισι ώρες και σε αυτή συνεχίσθηκε η προετοιμασία ενόψει της Πέμπτης, όπου Αναστασιάδης και Ακιντζί θα τα πουν εκ νέου. Κατέγραψαν και χθες τα όσα προκύπτουν από το ξεκαθάρισμα των θέσεων με στόχο τη διαμόρφωση του διαπραγματευτικού τοπίου. Υπήρξε και συζήτηση επί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο των διαπραγματευτών θα συνεχιστούν και αύριο το απόγευμα όπου αναμένεται ότι  θα παραστεί και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έρχεται στο νησί για τη συνάντηση της Πέμπτης. Η κάθοδος του κ. Άιντα επιβεβαιώνει πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα επισκέπτεται συχνότερα το νησί ενώ θα προβαίνει και σε αξιολόγηση της πορείας των συζητήσεων, έχοντας ως στόχο να παραχθεί αποτέλεσμα μέχρι το Σεπτέμβριο, όπου σχεδιάζεται συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Δεν υποχωρούμε στα ενεργειακά – Σχεδιασμοί μέσω της παράνομης «ΤΔΒΚ»

Δεν διαφοροποιεί τη θέση της στα θέματα της ενέργειας η Άγκυρα. Αυτό διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κήρυξη έναρξης των εργασιών του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου. Ο Ερντογάν επαναλαμβάνοντας εαυτόν ανέφερε πως «Η Τουρκία είναι η χώρα – κλειδί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τα εξής: «Η Τουρκία είναι χώρα στο επίκεντρο των διαδρόμων Ανατολής-Δύσης, και Βορρά – Νότου. Είμαστε της άποψης ότι τα ενεργειακά προβλήματα θα μπορέσουν να επιλυθούν σε μόνιμη βάση με την ενδυνάμωση του διαλόγου. Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε ποτέ στις ενεργειακές πολιτικές όσον αφορά τη ‘’Βόρεια Κύπρο’’. Η Τουρκία είναι κομβική χώρα στη μεταφορά προς στις διεθνείς αγορές των ενεργειακών πόρων που προέρχονται από εκεί. Αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην Κύπρο, όπως και στο Ιράκ, εμείς θα είμαστε πάλι οι πιο ικανοποιημένοι. Μέχρι σήμερα διατηρήσαμε τη βούληση επίλυσης του προβλήματος στο νησί. Όντες μέχρι σήμερα ένα βήμα μπροστά, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια στάση. Σήμερα υπάρχει μια οικονομικά κραταιά Τουρκία. Παρά την ενεργειακή συμβολή της Τουρκίας, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ενέργεια είναι ένα από τα κεφάλαια που μπλοκάρονται στις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις. Εμείς, θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θα διατηρήσουμε την εποικοδομητική μας συμβολή στο όνομα της σταθερότητας και της ειρήνης. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας, υπέρ της ανάπτυξης που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: