Σκόπια: Εθνικό πένθος για τους πέντε αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο




Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10η Μαΐου) και την αυριανή (Δευτέρα 11η Μαΐου) ημέρες εθνικού πένθους εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο.

Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Τη βαθιά ανησυχία του για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Ν. Φραγκόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: