Οδικός χάρτης για πενταμερή: Ο Τσαβούσογλου έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το τέλος εντός του 2015




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Καθορισμένο οδικό χάρτη για ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων εντός του έτους και σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για να σφραγιστεί η συμφωνία βλέπει η Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε χθες ταξίδι-αστραπή στα κατεχόμενα, επιχείρησε με προσεκτικές διατυπώσεις να καθορίσει το τοπίο με βάση την τουρκική προσέγγιση. Απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα των εγγυήσεων παραπέμποντας ουσιαστικά στην πενταμερή διάσκεψη, στην οποία προφανώς εννοεί πως θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και οι δυο κοινότητες, όχι όμως η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τον οδικό χάρτη όπως τον περιέγραψε, πάντως, συμφωνούν και διεθνείς παράγοντες, όχι όμως η Λευκωσία. Ο Τσαβούσογλου, που είχε συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί, συζήτησε θέματα τακτικής αλλά και διαχείρισης του Κυπριακού. Η κάθοδος του Τούρκου ΥΠΕΞ συνδέεται προδήλως και με την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Οι τοποθετήσεις Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα κωδικοποιούνται ως εξής

Πρώτο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο θέμα των εγγυήσεων, είπε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή από τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές αλλά υπάρχει ένας οδικός χάρτης, στο τέλος του οποίου θα γίνει μια πενταμερής σύνοδος και εκεί θα συζητηθούν αυτά τα θέματα μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή. Ανέφερε πως δεν έχει σημασία να συζητούνται αυτά τα ζητήματα ( εννοεί τις εγγυήσεις) τώρα. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι από τον Τούρκο αξιωματούχο υποδείχθηκε πως «η Τουρκία ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα σε όλες τις διαδικασίες εποικοδομητικά ως εγγυήτρια χώρα». Επιχείρησε να υποστηρίξει πως τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων δεν είναι επίκαιρα και πως η συζήτησή τους συνιστά…απροσανατολισμός! «Εάν ρίχνεις από τώρα τη μπάλα αλλού είναι σαν να γελοιοποιείς την διαδικασία. Τώρα ας επικεντρωθούμε στα θέματα που βρίσκονται μπροστά μας, δεν υπάρχει λόγος να ρίχνουμε την μπάλα αλλού. Τώρα όλα πηγαίνουν γραμμή, πηγαίνουν καλά, αυτή τη διαδικασία πρέπει να την στηρίξουμε», ανέφερε.

Δεύτερο, είπε πως εάν και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες εντός αυτού του έτους στην Κύπρο «μπορεί να υπάρξει μια μόνιμη λύση, μια μόνιμη ειρήνη». Είπε πως διαμηνύει σε όλα τα φόρα την αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως το 2004. Βλέπει, συνέχισε, την ίδια αποφασιστικότητα στον κ. Ακιντζί, τον Οζντίλ Ναμί και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Τρίτο, επανέλαβε τη στήριξη της Άγκυρας προς το ψευδοκράτος, σημειώνοντας πως θα είναι στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και του τ/κ «λαού». Θα συνεχίσουν, είπε,  την στήριξή τους για την οικονομική και άλλη ανάπτυξη και σταθερότητα των Τ/κ.
Ο Μουσταφά Ακιντζί από την πλευρά του είπε ότι ο κ. Τσαβούσογλου και το τουρκικό ΥΠΕΞ από την αρχή έχουν συμβάλλει σοβαρά σε αυτή τη διαδικασία και ότι πλέον ήρθε ο καιρός για λύση το πιστεύουν και αυτοί από καρδιάς.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ: Προπαρασκευαστική σήμερα για ΜΟΕ ουσία – Στην παρουσία Άιντα η συνάντηση

Οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες υπό τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος φθάνει σήμερα στο νησί, θα συναντηθούν το απόγευμα.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική υπό την έννοια ότι είναι προπαρασκευαστική της αυριανής των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Έχει ήδη εξαγγελθεί πως μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί θα ανακοινωθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κατάλογος με πολλά μέτρα, καθώς η προσέγγιση είναι να γίνεται τούτο σταδιακά, εξελικτικά και όταν υπάρχουν ΜΟΕ έτοιμα για εφαρμογή. Σημειώνεται πως κατά τις συζητήσεις διαπιστώθηκαν δυσκολίες γι αυτό και κρίθηκε ως καλύτερη οδός η εξέταση μέτρων χαμηλής πολιτικής.  Συζητούνται θέματα που αφορούν το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και άλλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Την ίδια ώρα, συζητούνται και οι εκατέρωθεν θέσεις για όλες τις βασικές πτυχές, ώστε να μπορέσουν στην αυριανή συνάντηση να έχουν ενώπιον τους ξεκάθαρο διαπραγματευτικό τοπίο. Τούτο θα βοηθήσει τους Αναστασιάδη και Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις όπως και τους Μαυρογιάννη και Ναμί στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν το πρωί της Πέμπτης στο χώρο του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ

Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ κλήθηκε  να πει εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του ΟΙΔ όπου το ψευδοκράτος έχει καθεστώς παρατηρητή και υπάρχουν κάποια προβλήματα κυρίως λόγω Αιγύπτου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ με αφορμή το ταξίδι του στο Κουβέιτ από τα κατεχόμενα, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια δυσκολία όσον αφορά το στάτους του ψευδοκράτους, απλά υπήρξε ένα πρόβλημα με μια ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη που είχε αναφορά στο “τ/κ κράτος”, πράγμα το οποίο η Τουρκία επεσήμανε και εκείνη η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινωθέν, όπως ανέφερε.

Θα μεταβεί είπε στην σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών- μελών υπενθυμίζοντας ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει αποδεκτό ως παρατηρητής με το όνομα που είχε στο σχέδιο Ανάν.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ρωτήθηκε για την συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για στήριξη από αέρος της συριακής αντιπολίτευσης και για το γεγονός ότι ανκαι ο ίδιος έχει ανακοινώσει, από αμερικανικής πλευράς ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο  κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η εκπαίδευση – εξοπλισμός άρχισε με μικρές ομάδες, έχουν δημιουργηθούν η απαραίτητη υποδομή και οι βάσεις και τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πάρει τις θέσεις τους. ΣΕ αυτή τη διαδικασία, πρόσθεσε, μαζί με τις ΗΠΑ παίρνουν τις αποφάσεις και αρμόδιοι των δύο χωρών μελετούν αυτή τη στιγμή θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους ανθρώπους που θα τύχουν αυτής της εκπαίδευσης και τι θα γίνει όταν επιστρέφουν από τη Συρία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: