Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η αγωνία του πρωθυπουργού να βρει άκρη με τη διαπραγμάτευση για το χρέος και να μη σκάσει η χώρα στα χέρια του μπορεί να δικαιολογήσει πολλά.

Δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ευχάριστη υπόθεση η διαχείριση μιας κατάστασης που κινδυνεύει να μετατρέψει την πρώτη απόπειρα της Αριστεράς να αποδείξει ότι ο «άλλος κόσμος είναι εφικτός» σε κατάρρευση και της Αριστεράς και κυρίως της χώρας.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές φυσικό είναι να απορροφά όλη την ενεργητικότητα του Αλ. Τσίπρα, όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ουσιαστική παραίτηση της κυβέρνησης από τη διαχείριση μιας καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο σκοτεινή, όλο και πιο δύσκολη για τους πολίτες.

Το κενό που δημιουργείται στον αποτελεσματικό συντονισμό και καθοδήγηση του έργου των υπουργών το καλύπτουν η αυθαιρεσία, οι προσωπικές πολιτικές, οι ιδιοτελείς στρατηγικές, οι γραφικές ιδιορρυθμίες. Ενα αυτοδιαχειριζόμενο σύστημα εξουσιών που δεν παράγει έργο αλλά απλώς καταναλώνει εξουσία και το λιγοστό δημόσιο χρήμα.

Υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, που σε ό,τι αφορά π.χ. το υπουργείο Παιδείας μακάρι να είχαν ακολουθήσει τον κανόνα. Θα είχαμε γλιτώσει αρκετά…

Ομως η κυβέρνηση δεν είναι ούτε Κεντρική Επιτροπή ούτε Ανοικτό Διαρκές Συνέδριο. Οπου ο καθένας πετάει τον ξερολισμό του ανέξοδα, εισπράττει το χειροκρότημα των κομματικών οπαδών του και αντίο.

Και δεν είναι μόνο οι υπουργοί που από το πρωί μέχρι το βράδυ περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο για να κάνουν μια επίθεση στον Σόιμπλε, να επιπλήξουν τους «γερμανοτσολιάδες», να διατυπώσουν τις προτάσεις τους όχι μόνο για το χρέος αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, να δώσουν και μερικές συμβουλές στον Ομπάμα και κάποια στιγμή να περάσουν και από το υπουργείο τους.

Δυστυχώς, φρόντισαν ώστε ακόμη και οι γενικοί γραμματείς και τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού να είναι άπαντες αποτυχόντες πολιτευτές, κεντρικοεπιτροπάριοι κ.ά.

Μυρίστηκαν το κλίμα και παράτησαν κι αυτοί τα γραφεία και τρέχουν στα κανάλια να υψώσουν το δάκτυλο στη Μέρκελ. Οι απόπειρες αυτοδιαχειριζόμενων κυβερνήσεων δεν έχουν ούτε μέλλον ούτε παρόν. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διατρέχουν πια τον κίνδυνο πριν κριθούν για τα μεγάλα να έχουν χάσει ήδη τη μάχη για τα μικρά…

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: