Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

«Σαφή καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, αναμένει η ελληνική Κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, την έκβαση του οποίου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν στο ΚΥΠΕ ως «καθοριστικής σημασίαςμ» προς την επίτευξης «ολοκληρωμένης και κοινά αποδεκτής λύσης».

Τούτο φέρεται να υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το μεσημέρι.

Εκτός της αναγνώρισης των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης και της «σημαντικής προόδου» που, κατά την Αθήνα, έχει σημειωθεί, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διασαφηνίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».

Ξένοι διπλωματικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούν ότι αυτό το «πλαίσιο της λαϊκής εντολής» που επικαλείται συχνά ο Πρωθυπουργός, είναι «ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μέγεθος», το οποίο μάλιστα «επιδέχεται και πολλές ερμηνείες και διαφοροποιήσεις».

«Η Κυβέρνηση ξέρει ότι πρέπει να κάνει επώδυνες, για αυτήν, υποχωρήσεις, και θα τις κάνει. Και οι εταίροι γνωρίζουν ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να μετριαστούν τα σκληρά μέτρα που θέλουν, και θα το κάνουν και αυτοί», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλος διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, από χώρα που κατατάσσεται στις λεγόμενες «σκληροπυρηνικές» απέναντι στην Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, ότι σε κάποια «ακανθώδη θέματα», όπως είναι κυρίως το ασφαλιστικό, μία συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι «κατ’αρχήν συμφωνία γενικού πλαισίου» και εν συνεχεία «χρονική κατανομή των μέτρων που θα συμφωνηθούν, κατά στάδια και αναλόγως της πορείας της ελληνικής οικονομίας».

Επισήμως, η Κυβέρνηση κρατά την διαπραγματευτική θέση ότι, όπως ενημερώνει ατύπως το Μαξίμου, «η Ελλάδα έχει καταβάλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι».

Έτσι, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι «μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας», και θα αποτελεί ταυτόχρονα και μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για χαλάρωση «των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας».

Στο αυριανό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΑΓΚ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: