Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Φωτογραφία EPA

Οι ταραχές στη ΠΓΔΜ συνδέονται με τον υπό σχεδίαση αγωγό φυσικού αερίου και τις αμερικανικές παρεμβάσεις, εκτιμούν ρωσικά ΜΜΕ

Oι ταραχές στα Σκόπια μπορεί να συνδέονται με το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish-Greek Stream» εκτιμά ο αναλυτής Μάρκο Γκάσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

To ρωσικό δορυφορικό δίκτυο αναδεικνύει το ενδιαφέρον του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και του κομισάριου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

«Μου προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού. Αναμφίβολα στην περιοχή ανθεί η διαφθορά και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, εδώ δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν ήδη από καιρό πρόβλημα για την περιοχή, σκοπεύουν να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία, η οποία θα συνενώσει τμήματα κυρίαρχων κρατών. Συνήθως οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν και δεν έχουμε εξαίρεση αυτή τη φορά», διαπιστώνει ο Μ.Γκάσιτς, συνδέοντας τις εξελίξεις με την πορεία του υπό σχεδίαση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Еάν ο αγωγός παρόλα αυτά κατασκευαστεί, για τις ΗΠΑ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς επιθυμεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ, πράγμα, που θα τους επέτρεπαν να διακόπτουν την παροχή καυσίμου στην ΕΕ, όποτε το επιθυμήσουν. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο αυτό το μοχλό πίεσης. Της χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή και εάν γι’ αυτό χρειαστεί να εμποδιστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ, θα το πράξει. Και για να μην ρισκάρουν Ρωσία και ΕΕ να δημιουργήσουν αυτή τη δίοδο, τί θα ήταν καλύτερο από την πρόκληση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης;», αναρωτιέται ο αναλυτής.

Στον νέο Αμερικανό Πρέσβη στα Σκόπια αναφέρεται εκτενώς και δημοσίευμα της ρωσικής «Ιζβέστια», όπου ο Ολέγκ Μπονταρένκο προειδοποιεί ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία.

Ο Μπονταρένκο υποστηρίζει ότι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι, μέχρι την άφιξή του στα Σκόπια «έστηνε “πλατείες Μαϊντάν”( η πλατεία στο Κίεβο της Ουκρανίας), στην Τουρκία, όμως ο συντονιστής των περιβόητων ταραχών στην πλατεία Ταξίμ δεν πέτυχε την αποστολή του και ανακλήθηκε εσπευσμένως. Τώρα οργανώνει επιχειρήσεις “Ταξίμ” στα Σκόπια και γι’ αυτό το σκοπό χορηγείται σοβαρή χρηματοδότηση μέσω των δομών του γνωστού σε εμάς Ιδρύματος Σόρος».

1 Comment on "Οι ταραχές στη ΠΓΔΜ συνδέονται με τον υπό σχεδίαση αγωγό φυσικού αερίου και τις αμερικανικές παρεμβάσεις, εκτιμούν ρωσικά ΜΜΕ"

  1. Εχει κυλήσει πολύς καιρός απο την ρήση του Μπίσμαρκ πως «Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκαλα ενός Πομερανού Γρεναδιέρου». Η τυχάρπαστη πολιτική της Γερμανικής διπλωματίας στο Γιουγκοσλαβικό γίγνεσθαι και τα όσα αυτή προκάλεσε αδιάψευστος μάρτυρας. Η κρίση εντός της ΠΓΔΜ αποτελεί απότοκο της παρεμβατικής αυτής συμπεριφοράς της Γερμανίας. Λαμβάνει χώρα στο μεταίχμιο της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια,. εφάπταται του βαλκανικού εθνικισμού και των οραμάτων του, συμβαδίζει με την αδυναμία των κύκλων του Γκρουέφσκι να σχηματίσει την λεγόμενη “μακεδονική” εθνική ταυτότητα, συμπορεύεται (και) με την νατοϊκή προσπάθεια όρθωσης αναχωμάτων έναντι της ρωσικής επεκτατικότητας . Παράλληλα και ο ρόλος της Βουλγαρίας πολιτικά δεν είναι καθαρός και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό λαμβάνει χώρα , και η Σερβία επιχειρεί να αξιοποίησει την κρίση για ίδιο όφελος ως επίσης και οι ΗΠΑ με την διπλωματία που ασκούν ως συνήθως σπέρνουν διχασμό για να θερίσουν θυέλλες.

    Αυτά είναι γνωστά , αυτό που επικοινωνιακά η κρίση αυτή επιβάλλει ως μήνυμα την ενίσχυση του Αλβανού πολιτικού Ali Ahmeti ( αρχηγού του αλβανικό κόμματος DUI το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων) , ο οποίος για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ως και διορατικός και σκεπτόμενος πολιτικό ηγέτης και ως ο μόνος πολιτικός ο οποίος μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο γειτονικό μόρφωμα. Το τι θα σημάνει αυτό στο μέλλον άγνωστο πάντως διαφαίνεται πως άπαντες επενδύουν πολιτικά στο όνομα αυτό.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*