Τσίπρας: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για συμφωνία ως το τέλος Απριλίου




«Σε θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου.

Νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Πρακτορείο Reuters ανέμεναν από την Μέρκελ να μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμα ότι η ίδια επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην λήψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει ραντεβού και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Merkel_Tsipras

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ με ενδιαφέρουσα όσο και κρίσιμη ατζέντα…

Τεράστιο, αυτονόητα, είναι το ενδιαφέρον εν αναμονή της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, δεδομένων των εξελίξεων στον τομέα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της χώρας, αλλά και την δίχως τέλος τραγωδία στη Μεσόγειο, με το μεταναστευτικό κύμα να πνίγει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν συμφέροντα που μπορούν να διεκδικήσουν από κοινού…

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη συνάντηση θα συζητηθεί μεν το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι το ανοιχτό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανίδα καγκελάριο που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιείται με αμοιβαία βούληση.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Bloomberg, εάν οι συνομιλίες με τους δανειστές ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση.

Την έκτακτη Σύνοδο Κορυφή συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με τους εκατοντάδες μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και τις διαδοχικές φωνές αγωνίας για την αβέβαιη τύχη όσον επιχειρούν να φτάσουν στον ευρωπαϊκό χώρο με δουλεμπορικά σκάφη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περίπου 500.000 μετανάστες θα διασχίσουν ή θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου μέσα στο 2015, με τελικό προορισμό το ευρωπαϊκό έδαφος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: