Σημάδια ανάφλεξης στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας…




Επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, με τους αντιμαχόμενους, Ουκρανούς και Ρωσόφωνους αυτονομιστές, να ανταλλάσσουν κατηγορίες για κλιμάκωση των επιθέσεων, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από δύο μήνες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), επικαλούμενο πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), η σύρραξη δεν μοιάζει να έχει τερματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στα μέσα του Φεβρουαρίου παραμένει μεν τυπικά σε ισχύ και γενικά τηρείται, αλλά απώλειες αναφέρονται σχεδόν καθημερινά από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε, ότι στην πλειονότητά τους οι επιθέσεις έχουν γίνει γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες και ότι τις τελευταίες 24 ώρες, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων 18 φορές με όπλα διαμετρήματος 120-122 χιλιοστών.

Βάσει της συμφωνίας του Μινσκ τα όπλα με διαμέτρημα μεγαλύτερο των 100 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων πυροβόλων, των βαρέων όλμων και των ρουκετών, έπρεπε να αποσυρθούν από τα μέτωπα. Οι αυτονομιστές από την πλευρά τους κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ με πυροβόλα αρμάτων μάχης εναντίον θέσεών τους στην Αντιίβκα, σε απόσταση 7 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Την πληροφορία αυτή διέψευσε όμως ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα ήταν δυνατόν τα άρματα μάχης να βάλλουν σε τέτοια απόσταση. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Σελεζνιόφ επεσήμανε, ότι για τέτοιες βολές θα χρειάζονταν συστήματα βαρέως πυροβολικού τα οποία η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει αποσύρει από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό κανένα στέλεχός του δεν σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας νάρκης. Πάνω από 6.000 πολίτες, αντάρτες και Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους εξεγερμένους, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Μπ. Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: