Πολιτικού χαρακτήρα η δίωξη εναντίον του φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ




Την οργή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για την κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να προχωρήσει στην παραπομπή του, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «θα δικαιωθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση έχει πολιτικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρείται η φίμωση του γερουσιαστή επειδή διαφωνεί με την απόφαση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την Κούβα. Επίσης δεν συμφωνεί με τον τρόπο δράσης για τα θέματα του Ιράν και της Συριας.

«Είμαι εξοργισμένος με το γεγονός ότι οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαπατήθηκαν προκειμένου να ξεκινήσουν αυτή την έρευνα πριν από 3 χρόνια, βασιζόμενοι σε ψευδείς ισχυρισμούς ορισμένων που έχουν πολιτικά κίνητρα για να με σιωπήσουν. Αλλά δεν θα σιωπήσω», δήλωσε σε δημοσιογράφους ενώπιον υποστηρικτών του στο Νιου Τζέρσεϊ, οι οποίο τον επευφήμησαν.

Υποστηρίζοντας ότι ενεργούσε πάντοτε σύμφωνα με το νόμο, ο Μενέντεζ πρόσθεσε: «Στο τέλος εγώ θα δικαιωθώ και αυτοί θα μείνουν εκτεθειμένοι».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, την πεποίθηση ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι αθώος κι οι κατηγορίες σε βάρος του θα απορριφθούν, εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κι αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς. Ηταν ο άνθρωπος που εισήγαγε τον γερουσιαστή Μενέντεζ στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και στο κυπριακό πρόβλημα, χάρη σ’ ένα γράμμα που του έστειλε, μιλώντας για το προσωπικό του δράμα ως πρόσφυγας που δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Ο κ. Ζαμπάς θεωρεί ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κι ο χρόνος που επελέγη δεν είναι άσχετος από τις μεγάλες πολιτικές διαφορές του Μενέντεζ με το Λευκό Οίκο, στην Κούβα το Ιράν και το Ισραήλ.

«Ενας μόνο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής αντιμετώπισε πριν 20 χρόνια παρόμοιες κατηγορίες κι αθωώθηκε. Γνωρίζω προσωπικά το γερουσιαστή Μενέντεζ κι είμαι βέβαιος το ίδιο θα συμβεί και με την υπόθεσή του».

Ο κ. Ζαμπάς υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ποτέ ο γερουσιαστής στις πολυετείς και στενές του σχέσεις με επιφανείς παράγοντες της Ομογένειας δεν ζήτησε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η Ομογένεια θα σταθεί στο πλευρό του και θα τον στηρίξει στη δύσκολη αυτή μάχη που δίνει.

Να σημειώσουμε ότι μήνυμα στην κοινότητα να εκδηλώσει παντοιοτρόπως την συμπαράσταση προς το γερουσιαστή Μενέντεζ εξέδωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ, 61 ετών, παραπέμφθηκε μαζί με τον οφθαλμίατρο Δρ. Σάλομον Μέλγεν, από τη Φλόριδα, για να δικαστεί αντιμετωπίζοντας μία κατηγορία για συνωμοσία, επτά για δωροδοκία και τρεις για απάτη υπηρεσιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι ο γερουσιαστής κατηγορείται επίσης για πλήθος ψευδών δηλώσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, αναφέρεται ότι ο Μενέντεζ «φέρεται πως δεχόταν δώρα από τον Μέλγκεν, σε αντάλλαγμα για την κατάχρηση της εξουσίας του προς όφελος οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων του οφθαλμίατρου».

Ο Μενέντεζ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. «Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του γερουσιαστή ήταν, στο σύνολό τους, νόμιμες και σωστές και τα στοιχεία θα το επιβεβαιώσουν αυτό», δήλωσε η Τρίσια Ένραϊτ, υπεύθυνη επικοινωνίας του Μενέντεζ, ως απάντηση στις αναφορές ότι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς επρόκειτο να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του γερουσιαστή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: