“Παγκοσμιοποίηση” της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας με το βλέμμα στην Κίνα…




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα στους Ιάπωνες ηγέτες ότι οι δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον έναντι της Συνθήκης για την ασφάλεια της Ιαπωνίας παραμένουν «θωρακισμένες» και καλύπτουν όλες τις περιοχές κάτω από τη διακυβέρνηση του Τόκιο, περιλαμβανομένων των μικρών νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, που διεκδικούνται από το Πεκίνο.

Ο Κέρι ανανέωσε την δέσμευσή του όσον αφορά την ασφάλεια των νησίδων αυτών που αποκαλούνται Σενκάκου από τους Ιάπωνες και Ντιαογιού από τους Κινέζους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποκάλυψε επίσης τις επικαιροποιημένες αμυντικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, την παραμονή των συζητήσεων του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι μια ιστορική αλλαγή στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Κέρι. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έκανε σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συνθήκης να βοηθήσει στην άμυνα της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ιάπωνες στη θαλάσσια διαμάχη τους με την Κίνα.

«Οι δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια της Ιαπωνίας παραμένουν θωρακισμένες και καλύπτουν όλες τις περιοχές κάτω από την διοίκηση της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένου και των νησιών Σενκάκου», δήλωσε.

Νέα περίοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, που αντανακλούν την προθυμία της Ιαπωνίας να αναλάβει έναν πιο ισχυρό διεθνή ρόλο σε μια περίοδο αυξανόμενης κινεζικής ισχύος και αυξανόμενων ανησυχιών για την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα.

Αυτή η πρώτη από το 1997 αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών επιτρέπει μια παγκόσμια στρατιωτική συνεργασία που περιλαμβάνει την άμυνα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων, εναντίον επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τη ναυτική ασφάλεια έπειτα από μια περυσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης με την οποία δόθηκε μια νέα ερμηνεία στο ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας ώστε να επιτραπεί η άσκηση του δικαιώματος της «συλλογικής αυτοάμυνας».

Οι κατευθυντήριες γραμμές αντανακλούν έναν κόσμο που αλλάζει και βάσει αυτών η Ιαπωνία θα μπορούσε να καταρρίψει πυραύλους που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προστρέξουν σε βοήθεια τρίτων χωρών που δέχονται επίθεση.

Με αυτή η νέα κατεύθυνση, η οποία ήταν το κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, ο Άμπε θέλει να δείξει πως η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες για την ασφάλεια της, καθώς η Κίνα εκσυγχρονίζει το στρατό της και επιδεικνύει τη δύναμη της στην Ασία.

Σε ανταπόδοση, ο συντηρητικός Ιάπωνας ηγέτης που είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αύριο Τρίτη, επιδιώκει νέες διαβεβαιώσεις ότι η Αμερική θα δώσει βοήθεια στην Ιαπωνία σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα.

Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της συμμαχίας στην ασφάλεια της Ιαπωνίας», καθώς και την κυριαρχία της Ιαπωνίας στις διαφιλονικούμενες νησίδες στην Ανατολική Κινέζικη θάλασσα γνωστές ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας μετά το 1997, όταν είχαν διατυπωθεί οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανο-ιαπωνικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και η πιο δυναμική στάση της σε θαλάσσιες και εδαφικές διενέξεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία τόσο της Ιαπωνίας όσο και των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Νοτιοανατολική Ασία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν μετά την συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί και Ιάπωνες υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στην Νέα Υόρκη, εξαλείφουν γεωγραφικούς περιορισμούς που είχαν σε μεγάλο βαθμό περιορίσει τη συνεργασία στην άμυνα της Ιαπωνίας και της γύρω περιοχής, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Θα μπορούμε να κάνουμε σε παγκόσμια κλίμακα ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για την άμυνα της Ιαπωνίας και της περιοχής», δήλωσε επισημαίνοντας πως οι νέες κατευθυντήριες γραμμές σημαίνουν επίσης πως η Ιαπωνία «μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις εναντίον τρίτων χωρών. Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Γ. Σ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: