O Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πάει στην Αγκυρα το συντομότερο για να συναντηθεί με Ερντογάν και Νταβούτογλου




Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ενώ δεν απέκλεισε να έχει μια κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα και απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλέφωνο, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως έλαβε γραπτά μηνύματα από τις τουρκικές αρχές χθες βράδυ, αλλά ορισμένες αρχές του τηλεφώνησαν σήμερα για να τον χαιρετίσουν. Είπε πως ο Ερντογάν του τηλεφώνησε ενώ μιλούσε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας και πρόσθεσε πως συζήτησαν σε μια καλή ατμόσφαιρα. Ανέφερε πως ο Ερντογάν του είπε πως μια μητέρα δεν επιθυμεί ποτέ να πάψει να είναι μητέρα και πως ο ίδιος είπε στον Ερντογάν πως τα παιδιά πάντα θέλουν να μεγαλώσουν.

Ο νέος κατοχικός ηγέτης είπε επίσης ότι ο Ερντογάν τον ρώτησε κατά πόσον θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία και πως ο ίδιος απάντησε “γιατί όχι;” εάν λάβει πρόσκληση. Επεσήμανε πως ο Ερντογάν του είπε πως αυτοί επισκέπτονται τα κατεχόμενα χωρίς να αναμένουν πρόσκληση και πως υπάρχει μια τέτοια παράδοση. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως αφού αναλάβει τα καθήκοντά του θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε εξάλλου πως κατά τη συνομιλία του με τον Ερντογάν δεν υπήρξε ένταση όπως θα ανέμεναν κάποιοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως μίλησαν στο τηλέφωνο αλλά δεν καθόρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση.

Είπε πως θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε όταν αυτός έλθει στην Κύπρο την άλλη εβδομάδα, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να έχει κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως επιθυμούν σεβασμό του αποτελέσματος των “εκλογών” στα κατεχόμενα, το οποίο αντικατοπτρίζει τη θέληση των Τουρκοκυπρίων.

“Υπάρχει μια οντότητα που ονομάζεται `ΤΔΒΚ` την οποία έχει αναγνωρίσει μόνο η Τουρκία. Αυτή  η οντότητα έχει τη δική της κυβέρνηση, δικαστικά σώματα και επίσης το δικό της πρόεδρο που εκλέγηκε με πέραν του 60%. Ετσι υπάρχουν δυο κράτη που σχετίζονται και αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, χωρίς να παίζει ρόλο το μέγεθος. Το Λουξεμβούργο είναι η μικρότερη χώρα στην ΕΕ αλλά είναι και μια ισότιμη οντότητα στην Ενωση. Θα έχουμε σχέσεις αδελφοσύνης (με την Τουρκία)”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν επιθυμεί να είναι θυγατέρα της Τουρκίας αλλά επιθυμεί να σταθεί στα δικά της πόδια, να αναπτύξει τη δική της οικονομία και δημοκρατία και να διαχειρίζεται τα του οίκου της.

“Πιστεύω ότι (οι Τ/κ) μπορούν να είναι πιο δυνατοί σε μια ομόσπονδη δομή. Βλέπω ότι μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικοί και πιο δυνατοί στο μέλλον εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Και μια τέτοια δομή θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για την Τουρκία.  Μια τουρκοκυπριακή οντότητα σε μια τέτοια δομή δεν θα πρέπει να ενοχλεί την Τουρκία. Μια τέτοια σχέση αδελφοσύνης θα είναι πολύ καλύτερη για την Τουρκία. Πάντοτε εξέφραζα τέτοιες απόψεις, και στην εκστρατεία μου”, είπε ο Ακιντζί.

Υπογράμμισε την ανάγκη για σχέσεις με την Τουρκία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς συγκρούσεις ή υποταγή, να υπάρχει μια διαλλακτική σχέση, όπως σημείωσε.  Ανέφερε πως ως άτομο επιδιώκει τη συμφιλίωση σε όλες τις σχέσεις.

Υπενθύμισε πως ήταν ο πρώτος “δήμαρχος” που έκανε το πρώτο δικοινοτικό έργο με τη “νότια Λευκωσία”  και πως “αδελφοποίησε τη Λευκωσία με την Αγκυρα”, σημειώνοντας πως η στάση του αυτή έτυχε της έγκρισης του κόσμου.

“Δεν μιλώ μόνο ως Μουσταφά Ακιντζί. Είμαι ένας εκπρόσωπος τον οποίο ενέκρινε πέραν του 60% του κόσμου”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως οι Τουρκοκύπριο δεν ενέκριναν μόνον τον ίδιο αλλά και το όραμα που αντιπροσωπεύει.

Ο κ. Ακιντζί έλαβε σήμερα την “επίσημη” εντολή από τον πρόεδρο της ανώτατης επιτροπής εκλογών, Σαφάκ Ονερί ο οποίος του ευχήθηκε κάθε καλό τόσο για τον ίδιο τον κ. Ακιντζί όσο και για όλους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε τα αποτελέσματα να είναι προς όφελος των Τ/κ, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι τον ανέδειξαν “πρόεδρο” και θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις.

Τα τελικά αποτελέσματα των “εκλογών” θα ανακοινωθούν στην “επίσημη εφημερίδα” του ψευδοκράτους, ενώ η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο  λεγόμενο προεδρικό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: