Μεγαλύτερη του αναμενομένου η “ανάσα” της ΕΚΤ στην Ελλάδα μέσω ELA…




Σε μια ακόμα μικρή αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αποκάλυψε τραπεζική πηγή στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το όριο αυξήθηκε αυτή τη φορά κατά 1,2 δισ. ευρώ φθάνοντας στα 73,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση όμως ήταν μεγαλύτερη αυτής που ζητήθηκε αρμοδίως από ελληνικής πλευράς…

Η απόφαση όμως προκαλεί εντύπωση καθώς το επίσης έγκυρο Bloomberg, είχε μεταδώσει ότι το αίτημα που είχε κατατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αύξηση ορίου του ELA κυμαινόταν μεταξύ 800 και 900 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ΕΚΤ αναμενόταν να τηρήσει σκληρή στάση εγκρίνοντας ακόμα πιο μικρό ποσό.

Είναι φανερό, σύμφωνα με τον σχολιασμό της Ημερησίας, ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής κρατώντας πάντως ζωντανή την Ελλάδα με τα ποσά που διαθέτει μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού. Ο Μ. Ντράγκι είναι πιστά εναρμονισμένος με τη γραμμή των θεσμών αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της 24ης Απριλίου στο Eurogroup και συνεχίζοντας το μαρτύριο της σταγόνας.

Το αυξημένο ποσό, πάντως, ενδεχομένως να σχετίζεται και με την αυξημένη κίνηση στα γκισέ των τραπεζών και την απόσυρση καταθέσεων εξαιτίας του φόβου για την οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στο τέλος Φεβρουαρίου στα 140,468 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο των 135 δισ. ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: