Η προειδοποίηση για Grexit και η διευκρίνιση του Μπλανσάρντ




Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος μιας εντεινόμενης ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει (και σήμερα) τις διεθνείς αγορές», παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι διαρρέουν στα γερμανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ε.Ε. έχει θωρακιστεί στον κίνδυνο ελληνικής κατάρρευσης και χρεοκοπίας.

«Βρισκόμαστε», είπε ο κ. Μπλανσάρντ, «εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και θέλουμε πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε. Ωστόσο αν δεν υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά πραγμάτων είναι ξεκάθαρη, μια έξοδος από το ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος για την Ελλάδα, θα είναι εξαιρετικά επώδυνη».

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι τοίχοι προστασίας έχουν οικοδομηθεί. Ενδεχόμενη έξοδος όμως δεν θα είναι περίπατος. Σε αυτή την περίπτωση όμως ένας τρόπος να καθησυχάσουν οι Ευρωπαίοι τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν στην δημοσιονομική ένωση».

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρίνιση από τον κ. Μπλανσάρντ, αν δηλαδή εννοούσε ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της Ευρωζώνης στην περίπτωση μη συμφωνίας με τους Θεσμούς. Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο, απάντησε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: