Διαφωνεί ο Γαβριήλ αλλά η Ζωή δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο στη διαμαρτυρία των αντιεξουσιαστών




Σαφής ήταν χθες η διαφοροποίηση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την πρόεδρο της Βουλής για το θέμα της διαμαρτυρίας των αντιεξουσιαστών στον περίβολο του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αδειάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη συνέχεια για να περιοριστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις, τα αποτελέσματα δεν ήταν εντυπωσιακά…

Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο του MEGA, προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισβολή χθες το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι αφού φώναξαν συνθήματα υπέρ κρατουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, άνοιξαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν αποχώρησαν.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που αναρτήθηκαν και στο διαδίκτυο οι διαδηλωτές κατάφεραν τρέχοντας να περάσουν κάτω από τη μπάρα που κλείνει την είσοδο της Βουλής και να φτάσουν ως το περιστύλιο από το οποίο μπαίνουν υπουργοί και βουλευτές.

Οι λιγοστοί αστυνομικοί της φρουράς της Βουλής, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε υπηρεσία παρακολουθούσαν αμήχανοι την εισβολή, ενώ δεν υπήρχαν σαφείς εντολές για το εάν έπρεπε άμεσα να προχωρήσουν σε προσαγωγές.

Οι είσοδοι της Βουλής έκλεισαν, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Μια διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν σε αρκετή απόσταση από τη Βουλή έφτασε στο σημείο και προσήγαγε στη ΓΑΔΑ 21 άτομα – μετά την έξοδό τους από τη Βουλή – τα οποία λίγες ώρες αργότερα και αφού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους αφέθηκαν ελεύθερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως 15 εξ αυτών έχουν προσαχθεί ξανά από την ΕΛΑΣ για επεισόδια κατά αστυνομικών, ενώ ένας είχε προφυλακιστεί για υπόθεση κλοπής ασπίδων από τα ΜΑΤ.

Για απολύτως ειρηνική είσοδο 15 πολιτών, οι οποίοι είχαν ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους και εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους που πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι τα γεγονότα εμφανίστηκαν ως “δήθεν εισβολή στη Βουλή” και μίλησε για “διαστρέβλωση” και “αποπροσανατολισμό” που “δυναμιτίζουν καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας”.

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα εισόδου στο κτίριο και ακολούθησε ειρηνική αποχώρηση υπό την επίβλεψη της φρουράς. Για τη φρουρά ανέφερε ότι έπραξε τα δέοντα και προληπτικά έκλεισε τις εισόδους του κτιρίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, επρόκειτο για μία “διαμαρτυρία η οποία εμπίπτει στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών”. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε “καμία επιθετική ενέργεια” και “κανένας κίνδυνος για πρόσωπα, πράγματα και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου”.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε ως προκλητική την πράξη αυτή και ουσιαστικά εξέφρασε αντίθετη άποψη από εκείνη της προέδρου, η οποία λίγο αργότερα ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως ο Γ. Σακελλαρίδης είχε πέσει θύμα παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ.

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση τόσο των κομμάτων όσο και μεμονωμένων βουλευτών που ζήτησαν ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των Ν. Βούτση, Γ. Πανούση και Ν. Παρασκευόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενταχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: