Ετοιμασίες αναμένοντας τις παράνομες “εκλογές”: Στη Μόσχα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για επαφές στο ρωσικό ΥΠΕΞ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι πρωταγωνιστές στο Κυπριακό μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Αναλόγως του αποτελέσματος θα διαμορφωθεί και η τακτική από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. Εάν νικητής των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα θα είναι ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται ότι θα του δοθεί χρόνος να ενημερωθεί, αλλά και να συγκροτήσει την ομάδα του, διορίζοντας και διαπραγματευτή. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Μαΐου.

Στα πλαίσια αυτά, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε χθες στη Μόσχα επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη σκοπό είχε να ενημερωθεί η ρωσική πλευρά για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τη Μόσχα και τη στήριξη που παρέχει προς τη Λευκωσία.

Όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Γκατίλοφ είχε χθες συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του Κυπριακού, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συζητήθηκαν επίσης, η κατάσταση του Κυπριακού, οι προοπτικές για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και για την διευθέτηση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»

Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά συνεχίζοντας τη γνωστή ρητορικής στο Κυπριακό, δηλώνει έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στο Ίδρυμα Cornegie για τη Διεθνή Ειρήνη, ανέφερε ότι την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ θα είναι σημαντική.

Βρισκόμενος στη Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του με τίτλο  «Ο ρόλος της Τουρκίας στη διαταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής», αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε ότι «η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει μονόπλευρα, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό». Ο Τσαβούσογλου δεν απέφυγε τον πειρασμό να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στάση τους στο Κυπριακό. «Αυτό που χρειάζεται για τη λύση είναι πολιτική βούληση με την πραγματική της έννοια. Εάν η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα επιδείξει μια τέτοια δυνατή πολιτική βούληση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτευχθεί λύση». Περαιτέρω, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να βρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια και πρόσθεσε ότι πιστεύουν πως το 2015 θα είναι μια σημαντική χρονιά.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Σήμερα, ο κ. Θεοδωράκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει στη Βουλή συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αύριο θα συναντηθεί με τον επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: