Επίθεση του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας




Συμμετοχή Παυλόπουλου σε εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Επιτροπή η οποία φέρει την ονομασία “Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους” συστήνεται στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέπτυξε τις βασικές δομές της πρωτοβουλίας της αυτής, στην παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και πολλών υπουργών της κυβέρνησής του.

Στην χαιρετιστήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι κατ’ αρχάς ότι το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει η Επιτροπή “συνιστά εκπλήρωση ενός χρέους και αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το πράξει,  χωρίς τούτο να  θίγει,  καθόλου, τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης”.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε και τις δικές του επιστημονικές θέσεις σχετικά και με το πολυσυζητημένο θέμα του περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας “που συνεπάγεται η συμμετοχή κάθε κράτους-μέλους στην ΕΕ και ιδίως στην Ευρωζώνη”, και συνακόλουθα για τους περιορισμούς “που δεν απορρέουν από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο”, άρα δεν δικαιολογούν την μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα κράτη.

Έπειτα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “οι εργασίες της Επιτροπής συμβάλλουν όχι μόνον στην αποτύπωση του τι συνέβη με το ελληνικό χρέος, αλλά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς πρέπει να πορευθούμε οι λαοί της Ευρώπης για να μην έχουμε το χρέος ως βάρος πάνω στην οικονομική ανάπτυξη και κυρίως στην οικονομική πορεία των γενεών που έρχονται, και πάλι συγχαίρω για την πρωτοβουλία”.

Η συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία συζητείται ευρύτατα στους πολιτικούς κύκλους τις τελευταίες ώρες, αφού είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος εγκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αντίδραση δεν εστιάζεται στο τι είπε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, αλλά στο γιατί πήγε και μίλησε στην εκδήλωση αυτήν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι με έκπληξη είδα στην τηλεόραση να μετέχετε και να προσφωνείτε την εναρκτήρια συνεδρίαση της πρωτοφανούς διαδικασίας “συγκρότησης επιτροπής” που, χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών,  προτίθεται να συγκροτήσει με απόφαση της η κ. Πρόεδρος της Βουλής,  υπό τον τίτλο “Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου χρέους”.

Του υποδεικνύει, ακόμα, ότι ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου «γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν  συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας  σε διαδικασία της Βουλής  που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική».

Και παρατηρεί ότι «είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια», διατυπώνοντας ταυτόχρονα και την άποψη ότι «δυστυχώς κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής».

«Οργανώθηκε μια δήθεν κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς βεβαίως να προβλέπονται τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος διενεργείται από τη Βουλή μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μέσω τεχνικών επιτροπών», τονίζει ο κ. Βενιζέλος. Και καταλήγει:

«Είμαι βέβαιος πως είχατε διαφορετική εντύπωση, όταν προσήλθατε στην αίθουσα της Γερουσίας και θα νιώσατε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή. Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν».

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «διεθνή διεπιστημονική επιτροπή», που δουλειά της είναι “η διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας”.

“Πρώτιστος στόχος της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους, ώστε να διαφανεί ποιο τμήμα του μπορεί να χαρακτηριστεί ως `επονείδιστο` ή `παράνομο` ή `απεχθές` ή `αθέμιτο` με βάση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική στα θέματα αυτά”, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Πρόσθεσε ότι «αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η αναζήτηση, η συλλογή και η επεξεργασία, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι από το Μάιο 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα χρόνια”.

Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: