Η Τουρκία ελπίζει πως ο επανεκλεγείς Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κάνει τα απαραίτητα βήματα τόσο όσον αφορά την επανασύσφιξη των σχέσεων με την αυτήν, όσο και προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του Παλαιστινιακού, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Αρίντς χαρακτήρισε τη νίκη του Νετανιάχου ως επιτυχία και είπε πως η Τουρκία αναμένει και ελπίζει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την σύγκρουση στην Παλαιστίνη.

«Αν ο Νετανιάχου επιθυμεί να κάνει μια νέα αρχή, να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία, πιστεύουμε πως πρέπει να δείξει πως η διάθεσή του για ειρήνη είναι ισχυρή», είπε, ο Αρίντις, θέτοντας ξεκάθαρα τους τουρκικούς όρους για την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι οποίοι όμως, πιθανότατα, δεν θα περιοριστούν σε μια κίνηση καλής θέλησης του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους, ώστε η Τουρκία να έχει κάτι να επιδείξει ως δικαιολογία.

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η επιλογή της Τουρκίας ως καλού περιφερειακού συνεργάτη θα βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και θα εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, κατ’ επέκταση, είπε ο Αρίντς. Δεν είναι σωστό για την Τουρκία να σχολιάσει, θετικά ή αρνητικά, τοπ αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών, συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία είναι περήφανη που δεν διακατέχεται από αντισημιτικά αισθήματα. Οι Τούρκοι αντέδρασαν έντονα σε ενέργειες του ισραηλινού κράτους. Δεν είναι κατά των Εβραίων», είπε. Ο Αρίντς σχολίασε επίσης τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ενεργειακούς σκοπούς, υπό προϋποθέσεις όμως. «Η απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», είπε. «Πρέπει να υπάρχει στενός έλεγχος και το Ιράν πρέπει να επιτρέψει κάθε είδους επιθεωρήσεις», κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: