Τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, ένα αεροπλανοφόρο και ένα καταδρομικό, που είχαν σταλεί στα ανοιχτά της Υεμένης, θα επιστρέψουν στον Κόλπο, μετά την αποχώρηση του ιρανικού στολίσκου από την περιοχή, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ είχαν στείλει στην Υεμένη το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt και το καταδρομικό Normandy καθώς διατυπώνονταν υποψίες ότι τα ιρανικά πλοία μετέφεραν όπλα για τους σιίτες αντάρτες Χούτι. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα δύο πολεμικά θα επιστρέψουν “πολύ σύντομα” στον Κόλπο.

Άλλα επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία παραμένουν πάντως στον Κόλπο του Άντεν και κοντά στα χωρικά ύδατα της Υεμένης. Τα ιρανικά πλοία έχουν ήδη κάνει αναστροφή και κατευθύνονται βόρεια, πιθανότατα κατευθυνόμενα προς το Ιράν. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον συνταγματάρχη Στίβεν Γουόρεν, ως “αποκλιμάκωση της έντασης” στην περιοχή.

Το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στηρίζει τους αντάρτες Χούτι και πρόσφατα παρουσίασε στα Ηνωμένα Έθνη ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Υεμένη, κάνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός και για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα αυτή.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, Reuters, ΑFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: