Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μόνιμο ποίημά της προς την ελληνική πλευρά και τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο αν δεν θέλει να ανατρέψει το «θετικό κλίμα» μεταξύ των δύο χωρών… αποτέλεσμα θα ήταν η στην πράξη ακύρωση κάθε ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος.

«Διατηρούμε την πολιτική θέληση και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για μια συνολική και μόνιμη λύση σε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, σύμφωνα με τους τρόπους που προβλέπονται στη Χάρτα του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική επίλυση των διαφορών, βάσει των κοινών συμφερόντων», ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανγιού Μπιλγκίτς.

Μέχρι να προβλήματα αυτά να επιλυθούν είναι σημαντικό, είπε, και οι δύο πλευρές να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίπτωση στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και θα βλάψουν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Η εκπρόσωπος εξέφρασε την τουρκική δυσαρέσκεια για τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος ανέφερε το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα. «Αυτή η διαστρεβλωμένη αντίληψη, η σχετίζεται με όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών και σύσφιξης των διμερών σχέσεων», είπε.

«Η ένταση στο Αιγαίο έχει αυξηθεί μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πάνος Καμμένος επισκέφτηκε τις διαφιλονικούμενες νησίδες Ίμια/Καρντάκ, στις 30 Ιανουαρίου», αναφέρει σχετικά η τουρκική Χουριέτ.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal