Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στο Γιάννη Στουρνάρα, που βρίσκεται στην Κύπρο με τον Ντράγκι




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για την Σύνοδο της ΕΚΤ, είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα “εργαλεία”, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του αργά σήμερα το βράδυ.

Μετά την συμφωνία στο Eurogroup η Ελλάδα ευελπιστεί σε χαλάρωση των όρων της ΕΚΤ και επαναφορά παροχής φθηνής ρευστότητας στην χώρα, δεδομένου της αναιμικής ρευστότητας των δημοσίων ταμείων τα οποία πρέπει να καλύψουν δανειακές ανάγκες ύψους 7,27 δις ευρώ τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr, κατά ορισμένους, η δημοσιοποίηση, έστω και άτυπη, της επικοινωνίας του κ. Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ αποτελεί μήνυμα και δη αιχμηρό στον ίδιο με το οποίο μάλιστα τον …καλεί να κάνει τη δουλειά του.

Όπως έχει αναφέρει από νωρίς σήμερα το Capital.gr κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της στη Λευκωσία η ΕΚΤ αναμενόταν να λάβει αποφάσεις τόσο για την ανανέωση του ορίου χρηματοδότησης μέσω ELA, όσο και για το ενδεχόμενο να “χαλαρώσει” ή όχι το όριο «έκθεσης» των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά χαρτιά. Το «κλίμα» που επικρατούσε μέχρι χθες δεν είχε ενδείξεις «χαλάρωσης» καμίας κλίμακας.

Δηλαδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΣ της ΕΚΤ είτε θα δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για διευκόλυνση του εσωτερικού δανεισμού είτε για χαλάρωση της πίεσης απεμπλοκής των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από έντοκα και κρατικά ομόλογα.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν αποκλείονται, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε χθες τραπεζικός παράγων εμπλεκόμενος στις σχετικές διαδικασίες, “αλλά δεν φαίνεται ότι είναι η στιγμή να τις περιμένουμε…”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: