Στρατιωτική επιχείρηση της Σ. Αραβίας και άλλων χωρών εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη




Νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή με αφορμή την απώλεια της εξουσίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Οπως είναι γνωστό, η χώρα μαστίζεται από εσωτερική βίαη και πρωτεύουσα Σανάα ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον κάλεσε δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία και ανακοίνωσε ότι η χώρα του ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη,

Ο Σαουδάραβας πρέσβης ο αλ-Αντέλ Τζουμπέρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι “οι επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση».

Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να αντιμετωπίσει τους σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ο πρέσβης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυκτα και βοήθησε στην “εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας των ανταρτών Χούτι, έπληξε την αεροπορικής βάση Αλ-Νταϊλάμι, κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη”.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa μετέδωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών σε συνοικία της Σαναά.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να λάβουν μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Spa μετέδωσε ότι “η Ιορδανία, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Πακιστάν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επιχείρηση”. Τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι πέντε μοναρχίες του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Δεν συμμετέχει στην επιχείρηση μόνο το σουλτανάτο του Ομάν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μέτεδωσε ότι η Αμερική βρίσκεται σε συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των δυνάμεων του κινήματος Χούτι προσφέροντας υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν, δήλωσε τα εξής:

“Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε την άδεια για την παροχή επιμελητειακής βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των πληροφοριών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος απευθείας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, αλλά έχουν συστήσει κοινό πυρήνα σχεδιασμού με τη Σαουδική Αραβία για τον συντονισμό της αμερικανικής υποστήριξης”.

Η εκπρόσωπος τόνισε και τα εξής:

“Καλούμε επιτακτικά τους Χούτι να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές σταρτιωτικές τους ενέργειες και να επιοστρε΄ψουν στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου…Η διεθνής κοινότητα απηύθυνε σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς ότι η βίαιη κατάληψη της Υεμένης από ένοπλη δύναμη δεν είναι αποδεκτή και ότι μία νόμιμη πολιτική μετάβαση- την οποία ο λαός της υεμένης επιθυμεί εδώ και καιρό- δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων και με συναίνεση όλων των πλευρών”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: