Σοβαρότητα μηδέν: Ρεζιλίκια Γερμανών και Βαρουφάκη για το “δάκτυλο”




“Φωτιές” στο Διαδίκτυο, αλλά και σε Ελλάδα και Γερμανία, άναψε μια σατιρική εκπομπή του ZDF, που προέβαλε βίντεο από την επίμαχη ομιλία του Γιάννη Βαρουφάκη το 2013 στο Ζάγκρεμπ, με την άσεμνη χειρονομία, υποστηρίζοντας πως ήταν οι συντελεστές της που παραποίησαν τεχνικά το βίντεο που είχε προβληθεί προ ημερών στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ, στο άλλο κρατικό κανάλι της Γερμανίας, το ARD.

Σύμφωνα με το Mega, το βίντεο που παρουσίασε η εκπομπή “Magazin Royale” του δεύτερου καναλιού του ZDF, στο σημείο όπου ο κ. Βαρουφάκης λέει οτι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ και να δειξει το… μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία, δεν φαίνεται να κάνει καμία άσεμνη χειρονομία, με τον παρουσιαστή να υποστηρίζει ότι το “ψεύτικο δάκτυλο” ήταν “μια μικρή συνεισφορά” του σατιρικού σόου.

Στην ουσία, οι συντελεστές της γερμανικής σατιρικής εκπομπής ισχυρίστηκαν πως αυτοί μόνταραν το βίντεο, προσθέτοντας την άσεμνη χειρονομία. Εξήγησαν μάλιστα λεπτομερώς πώς κατάφεραν να το κάνουν. Το γύρισμα έγινε σε studio, με τη βοήθεια ενός “σωσία” του Ελληνα υπουργού, ο οποίος φορούσε μια ειδική πράσινη στολή ώστε να μπορεί να “βλέπει” η κάμερα μόνο το χέρι του από τον αγκώνα και κάτω, που παίζει το βασικό ρόλο στη συγκεκριμένη σκηνή. Μετά, με ειδικό πρόγραμμα μοντάζ, απομόνωσαν τις νέες κινήσεις του χεριού -όπου δεν υπάρχει η άσεμνη χειρονομία- και τις πρόσθεσαν στο αυθεντικό βίντεο. Ετσι, κατάφεραν να το αλλοιώσουν, βγάζοντας την πραγματική σκηνή, που ήταν η επίμαχη χειρονομία και την αντικατέστησαν με μια απλή κίνηση των χεριών.

Ο παρουσιαστής του σόου Γιανς Μπέμερμαν, στο τέλος του βίντεο, εξηγεί ότι το έκανε για να …παγιδεύσουν τον παρουσιαστή του ARD και να τονίσει για άλλη μια φορά το πάθος των Γερμανών κατά όσων επιτίθενται στην πατρίδα τους.

Πολλοί ήταν αυτοί που έπεσαν θύματα αυτής της καλοστημένης φάρσας, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης, που έσπευσε να απαιτήσει μια συγνώμη από τον παρουσιαστή του ARD, που τον είχε αιφνιδιάσει παρουσιάζοντας το αυθεντικό βίντεο, την περασμένη Κυριακή. Σε μήνυμά του στο twitter, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έγραψε:

“Καμία συγγνώμη στον ορίζοντα Γκίντερ Γιάουχ; Eπειδή χρησιμοποίησες ένα παραποιημένο βίντεο για να φιμώσεις μια συμφιλιωτική ελληνική φωνή;”.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης ανάρτησε το επίμαχο βίντεο της γερμανικής εκπομπής και έγραψε, απευθυνόμενος στον παρουσιαστή της Γιαν Μπέμερμαν:

“Χιούμορ, σάτιρα και η αυτο-αποδοκιμασία μπορούν να διαλύσουν τον τυφλό εθνικισμό. Εμείς οι πολιτικοί σας χρειαζόμαστε απεγνωσμένα”.

Λίγο αργότερα, ήρθε μέσω twitter μια … συγγνώμη, χωρίς περισσότερες επεξηγήσεις από τον παρουσιαστή της σατιρικής εκπομπής.

Eξηγώντας στο MEGA και στον ανταποκριτή του σταθμού στο Βερολίνο Π. Βαλασόπουλο τους λόγους για τους οποίους έστησαν τη φάρσα με το βίντεο του Γιάννη Βαρουφάκη, οι συντελεστές της εκπομπής είπαν ότι ο στόχος τους ήταν να ασκήσουν “κριτική στη δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού”.

Ο Διευθυντής Προγράμματος του ZDF Νόρμπερτ Χίμλερ δήλωσε σήμερα στο περιοδικό “Der Spiegel” ότι “στο εξής, όταν προβάλλεται η συγκεκριμένη εκπομπή, θα χρησιμοποιούμε τη σήμανση “σάτιρα” και, αστειευόμενος, τόνισε ότι ο παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής Γιαν Μπέμερμαν προς το παρόν αποκλείεται καλού κακού από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Bild”, οι συντελεστές της εκπομπής σκόπευαν να ξεκαθαρίσουν το θέμα απόψε, αλλά η διεύθυνση του καναλιού αποφάσισε να το διευκρινίσει ήδη νωρίτερα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα επέμενε οτι η χειρονομία είναι πραγματική αναφέροντας:

“Αποκλειστικά η Bild αποκαλύπτει ότι αυτό που ισχυρίζεται ο Μπέμερμαν (για το μονταρισμένο βίντεο) είναι ψευδές! Απλώς έκανε ότι μόνταρε τη στιγμή της χειρονομίας και όλα τα γερμανικά μέσα ξεγελάστηκαν. Η Bild σήμερα το μεσημέρι διαπίστωσε ότι το γερμανικό κανάλι ZDF (στο οποίο προβάλλεται η σατιρική εκπομπή) θα ανακοινώσει ότι η ιστορία με τη μονταρισμένη χειρονομία είναι ψεύτικη και έγινε για τις ανάγκες της σάτιρας. Στην πραγματικότητα θα το αποκάλυπτε ο ίδιος ο παρουσιαστής σήμερα το βράδυ, αλλά το κανάλι αποφάσισε να το κάνει νωρίτερα”.

ΠΗΓΗ: MEGA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: