Προβοκάρει την Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρέσβης της Αγκυρας για το Κυπριακό και την τουρκική ένταξη




Στρατηγική θυματοποίησης έχει επιλέξει η Άγκυρα που κάποτε δήλωνε ότι δεν καίγεται να γίνει δεκτή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με τον τότε υπουργό Εγκεμέν Μπαγκίς να… προσφέρει την τουρκική τεχνογνωσία για να ξεπεράσει η Ένωση την κρίση! Τώρα ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ, κλαυθμυρίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, ότι η Ένωση «δεν διαθέτει όραμα για την επανένωση της Κύπρου», ενώ σε σημεία της συνέντευξης καταδεικνύει ότι στόχος της χώρας του είναι να προσαρμόσει την ΕΕ στα τουρκικά μέτρα, όχι το αντίθετο, ρίχνοντας τα πάντα στις πλάτες των Ελληνοκυπρίων!

Συγκεκριμένα σε ερώτηση κατά πόσο το «μήνυμα της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ο Γενέλ απαντά: «Επιδιώκουμε το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, αλλά ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί, εμείς θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» και σημειώνει ότι απαιτείται αναβάθμιση σε διάλογο υψηλού επιπέδου, καθώς, παρά την εργασία που επιτελείται από τουρκικής πλευράς σε τεχνικό επίπεδο, τα εν λόγω κεφάλαια παραμένουν αποκλεισμένα.

Επισημαίνει επίσης ότι είναι ανώφελος ο αποκλεισμός του κεφαλαίου σχετικά με την ενέργεια και υπογραμμίζει: «Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Είναι προς το συμφέρον μας και έχουμε κίνητρο, καθώς αν δεν το λύσουμε, δε θα σημειωθεί καμία πρόοδος στη διαδικασία ένταξης. Αυτό είναι προφανές. Αλλά δεν είναι δυνατό να γίνει μονόπλευρα.

Η ΕΕ οφείλει να καταστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά υπόλογη και θα πρέπει από την πλευρά τους [οι Ελληνοκύπριοι] να κάνουν το μισό δρόμο. Αν επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του φυσικού αερίου. Έχουμε το κίνητρο, αλλά δεν υπάρχει επαρκής κινητικότητα από πλευράς ΕΕ, η οποία στερείται οράματος επί του θέματος».

Σε ερώτηση σχετικά με την «πολιτική βούληση της νέας τουρκικής κυβέρνησης να αναβιώσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», ο ίδιος σημειώνει ότι η Τουρκία αποσκοπεί να αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο των επόμενων πέντε ετών, διάστημα κατά το οποίο δεν αναμένεται νέα διεύρυνση της ΕΕ σύμφωνα με σχετική δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, με σκοπό την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και την εντατικοποίηση του διαλόγου σε όλους τους τομείς.

Ο ίδιος προαναγγέλλει έναρξη διαλόγου επί θεμάτων ενέργειας με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τα αρμόδια Υπουργεία από την επόμενη εβδομάδα, ενώ επίσης σημειώνει ότι «εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης [ΕΕ-Τουρκίας], την οποία χαρακτηρίζει ως ξεπερασμένη και υπερβολικά περιοριστική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: