Προσωπικό μήνυμα του Σίσι στον Αναστασιάδη: Ελα στην Αίγυπτο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επιστολή-πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέστειλε ο Αιγύπτιος ομόλογο του, Αμπντέλ αλ Σίσι για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την οικονομική ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στο Sharm El Sheikh από τις 13-15 Μαρτίου.

Για το συνέδριο οι δυο είχαν μιλήσει και στο παρελθόν, πλην όμως στο προεδρικό έφθασε και επιστολή από τον Πρόεδρο Σίσι, ο οποίος θεωρεί «απαραίτητη την παρουσία» Αναστασιάδη. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρακτική που ακολουθούν οι Αιγύπτιοι για το διεθνές ετήσιο αυτό συνέδριο είναι να ενημερώνουν με ρηματική διακοίνωση κυβερνήσεις και οργανισμούς ενώ για κάποιες περιπτώσεις, όπως η Κύπρος, ο Πρόεδρος Σίσι επιλέγει να απευθύνει προσωπική επιστολή- πρόσκληση.

Στο συνέδριο αυτό, αναμένεται να παραστούν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζο Κέρι, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, η Διεθνής Τράπεζα. Ο Πρόεδρος θα μεταβεί στην Αίγυπτο προερχόμενος από επίσκεψη στο Μπαχρέιν ενώ η απόφαση του να μεταβεί στο Sharm El Sheikh, λόγω των σχέσεων που αναπτύσσονται με τον Αμπντέλ αλ Σίσι, αλλά και επειδή θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο των εργασιών να πραγματοποιήσει και πολιτικές επαφές.

Είναι προφανές ότι με το Κάιρο κτίζεται μια συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, έχοντας ως βασικό άξονα το φυσικό αέριο καθώς ως γνωστό υπάρχει ήδη συμφωνία πλαίσιο για την πώληση από την Κύπρο στην Αίγυπτο. Παράλληλα, συζητούνται διάφορες άλλες μορφές συνεργασίας.
Αυτή τη συνεργασία ευνοούν και τρίτοι, οι οποίοι προσβλέπουν στη διαμόρφωση ενός άξονα στην ευρύτερη περιοχή με στόχο σταθεροποίηση. Όπως είναι γνωστό, για τη συνεργασία Κύπρου- Αιγύπτου έγινε εκτενής αναφορά στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κάιρο και στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Αμπντέλ αλ Σίσι ενώ ενημερώθηκε από κυπριακής πλευράς για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και την Γερμανίδα καγκελάριο για να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στη Μόσχα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα επικοινωνήσει και με τον Γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε στους συνομιλητές του ότι μετέφερε στη Μόσχα τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ουκρανικό. Κανένας από τους συνομιλητές του δεν έχει θέσει ζητήματα, όπως αυτά που εγείρουν οι αγγλοαμερικανοί.

ΚΟΝΙΝΓΚ: Στα μαλακά πέφτουν τα τιτιβίσματα – Η αναχώρηση του πρέσβη έχει καθορίσει και την αντιμετώπιση του θέματος

Στα μαλακά θέλουν να ρίξουν Λευκωσία και Ουάσινγκτον το θέμα που προέκυψε με τα tweets του Αμερικανού Πρέσβη( επιχείρησε να διασυνδέσει την επίσκεψη Αναστασιάδη με τη δολοφονία Ρώσου πολιτικού). Το γεγονός ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης διανύει τους τελευταίους μήνες στο νησί καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του το Σεπτέμβριο, επηρέασε και την αντιμετώπιση του θέματος.

«Ας το αφήσουμε στο τέλος να πάρει τον χρόνο που του αξίζει», είπε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συζήτησε το θέμα με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, προχθές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν ανακαλούν τον πρέσβη τους σημείωσε πως «η θητεία του Πρέσβη λήγει ομαλά το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να αναλώνουμε περισσότερο χρόνο για αυτό. Η πολιτική των ΗΠΑ είναι γνωστή και την έχουμε συζητήσει».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ διαχώρισε το θέμα των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας με την ανάρτηση στο twitter του Aμερικανού Πρέσβη, λέγοντας ότι “η αμερικανική πρεσβεία έχει διευκρινίσει πως τα tweets δεν είχαν σκοπό να διασυνδέσουν δυο ξεχωριστά γεγονότα”.
Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα ο “υπουργός” χωροταξίας και συγκοινωνιών, Χασάν Τατσόι σχολιάζοντας στα κατεχόμενα τις συμφωνίες Κύπρου – Ρωσίας και το θέμα με το tweet του αποχωρήσαντος Αμερικανού Πρέσβη, Τζον Κόνινγκ, κάλεσε την ε/κ πλευρά να «φέρει το νου της».

Ο Τατσόι είπε ότι για να υπάρξει μια επωφελής συμφωνία για ολόκληρο το νησί θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία, ενώ η ε/κ πλευρά ακολουθεί πορεία σε “τρικυμιώδη νερά”. Μίλησε για υπέρμετρη αντίδραση στο tweet του κ. Κόνινγκ, το οποίο παρεξηγήθηκε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: