Προληπτικές κινήσεις από Λευκωσία: Να διασφαλισθεί πως το «Μπαρμπαρός» δεν θα πηγαινοέρχεται μετά την έναρξη συνομιλιών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία σπεύδει να ξεκαθαρίσει  προληπτικά προς κάθε κατεύθυνση  ότι πρέπει να διασφαλισθεί πως σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Άγκυρα δεν θα επανέλθει με NAVTEX  και με το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή. Παράλληλα, υποδεικνύεται από πλευράς της Λευκωσίας πως η διαδικασία των συνομιλιών δεν θα επηρεάσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα τονιστεί και δημόσια, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν οριστικοποιηθεί ότι η διαδικασία θα επαναρχίσει.

Την ίδια ώρα,  η Άγκυρα φαίνεται πως συνδέει άμεσα και άρρηκτα τη μη ανανέωση της NAVTEX την 6η Απριλίου και την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» με την αναστολή των ερευνών για τον εντοπισμό και της εξόρυξη φυσικού αερίου. Η Τουρκία δεν συζητά «τεχνητά διαλείμματα»( που έχει προαγγείλει ήδη η ιταλική ΕΝΙ) και συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος.

Γι αυτό και η επίτευξη μιας συμφωνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών φαίνεται πως θα περάσει μέσα από «εποικοδομητική ασάφεια», όπως υποδείκνυαν ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία, οι οποίοι εμπλέκονται στα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό. Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία αυτό που δεν θα επιτρέψει είναι την παραγωγή φυσικού αερίου, εκτός κι εάν είναι μέρος της διαδικασίας αξιοποίησής του.   Ταυτόχρονα, η τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεννόηση και με εντολές της Άγκυρας συντηρεί τις προτάσεις της για τους υδρογονάνθρακες. ‘Όπως είναι γνωστό, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, υπέβαλε προτάσεις το 2011 και το 2012 στον ΟΗΕ και στον τέως Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα αυτό, αναδεικνύοντας το θέμα της σύστασης κοινής επιτροπής και της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου. Οι ίδιες προτάσεις επαναλήφθηκαν και επί προεδρίας Αναστασιάδη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα τον περασμένο Ιανουάριο, πρότεινε τη σύσταση ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται «το δικαίωμα του Τ/Κ λαού» σε ένα λογαριασμό και να τεθεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών ή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους επιχειρούν με προσεκτικές κινήσεις να εφαρμόσουν το σενάριο που θεωρούν πως προωθείται με τη σιωπηρή συναίνεση των εμπλεκόμενων ( μη ανανέωση NAVTEX και αναστολή ερευνών λόγω «διαλείμματος»). Η κάθοδος του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο νησί τη Δευτέρα αποσκοπεί πρωτίστως να δημιουργήσει κινητικότητα στο Κυπριακό και να ενισχύσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διαταράξει «ισορροπίες» και θα χαλάσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Διεθνής Οργανισμός. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, το πρόγραμμα του Άιντα στην Κύπρο «θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη καθώς και τις αντίστοιχες διαπραγματευτικές ομάδες». Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των επαφών με όλους όσους διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Άιντα θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση για γυναίκες εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των δύο κοινοτήτων.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο είχε χθες σειρά επαφών στην Πρωθυπουργία και στο Φόρεϊν Όφις με βασικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών. Συζήτησε, παράλληλα και διμερή θέματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χθες βράδυ μίλησε σε εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που διοργάνωσαν βουλευτές σε συνεργασία με την ηγεσία της κυπριακής ομογένειας, με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Νωρίτερα είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2015/03/provokari-tin-ee-o-presvis-tis-agkiras-gia-kipriako-ke-tourkiki-entaxi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: