Πυρά και από τον Ευ. Βενιζέλο στον Αλέξη Τσίπρα




Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση – ακόμη και η σημερινή “κολοβή διαδικασία” – είναι καλοδεχούμενη. “Βοηθά να συνειδητοποιήσετε το πόσο ρηχά είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης”, είπε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει το κείμενο της παράτασης για να μη φανεί ότι πήραν μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ., σημειώνοντας ειρωνικά: “Ωραία ‘σκληρή’ διαπραγμάτευση”.

“Ζητάτε τώρα από εμάς τα ρέστα για τα δημαγωγικά σας ψέματα, όχι μόνο τα προεκλογικά, αλλά των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό πάει πολύ”, επισήμανε, ενώ έκανε λόγο για “ταμειακό και γεωπολιτικό πανικό”, “στρατηγικό εγκλωβισμό” της κυβέρνησης, “κρίση νομιμοποίησης δύο μήνες μετά τις εκλογές” αλλά και “διολίσθηση που τρώει τις σάρκες της χώρας”.

Υποστήριξε επίσης ότι δέκα εβδομάδες η κυβέρνηση παίζει “το ίδιο παιχνίδι από χειρότερη θέση κάθε φορά” για να κερδίσει μια εβδομάδα.

“Αντί να συνεχίσετε από εκεί που ήταν η χώρα την παραμονή εκλογών, πήγατε βαθιά μέσα στο μνημόνιο, με μόνη προοπτική το μνημόνιο 3”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας επίσης στην κυβέρνηση ότι έφαγε “δυο πολύτιμους μήνες” και επιδείνωσε όλα τα οικονομικά μεγέθη με αποτέλεσμα να υπάρχει υστέρηση εσόδων, διαρροή καταθέσεων, ακύρωση πρωτογενούς πλεονάσματος, επαναφορά αγωνίας για πιστωτικό γεγονός και Grexit.

Στρέφοντας τα “πυρά” του και στην προσωπική διαπραγμάτευση του Αλ. Τσίπρας στην επταμερή με Μέρκελ και Ολάντ είπε πως απλά το κοινό ανακοινωθέν παραπέμπει τη χώρα στο Eurogroup και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει μέχρι ποιου σημείου οδηγεί τη χώρα η συμφωνία που επιδιώκεται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για μέτρα εφάπαξ καθώς έτσι θα δημιουργηθεί κενό για την επόμενη χρονιά.

Απαντώντας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συστράτευση ο κ. Βενιζέλος είπε:

“Τώρα ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε για να καταστρέψετε τη χώρα ή για να την κάνετε γυριστή χωρίς πολιτικό κόστος; Στηρίζουμε την εθνική στρατηγική. Δεν στηρίζουμε τον τυχοδιωκτισμό, την αλαζονεία, την ανευθυνότητα…Εσείς μιλούσατε για κυβέρνηση δοσίλογων. Εμείς σας στηρίζουμε, εφόσον συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει μια εθνική στρατηγική”.

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για “ωμή παραπλάνηση” της Βουλής από τον κ. Τσίπρα, με αφορμή την αναφορά του ότι δεν απαιτείται κύρωσης της παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν θέλει να βρεθεί σε δύσκολη θέση στον εσωκομματικό του μηχανισμού.
Υποστήριξε ακόμη ότι είναι “εικονική η επίκληση της συναίνεσης”, διερωτώμενος: “Πώς ζητάς συναίνεση από μια αντιπολίτευση στην οποία επιτίθεσαι;”.

“Για ποια θέματα μας ενημέρωσε σήμερα ο κ. Τσίπρας;”, ρώτησε ακόμη για να απαντήσει: “Ήρθαμε εδώ σήμερα για λόγους εσωκομματικών συσχετισμών του ΣΥΡΙΖΑ”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: