Παιγνίδια από το EuroWorking Group: Επιστροφή του 1,2 δισ. μόνο αν συμφωνήσουν οι θεσμοί

File Photo: Αγκάθι τα δημοσιονομικά για την κυβέρνηση στο EuroWorking Group. Φωτογραφία EPA, EUROGROUP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Mια πρώτη συζήτηση επί του ποσού των ομολόγων που επιστράφηκαν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέλη Φεβρουαρίου (σ.σ. ελληνικό αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF)) διεξήχθη σήμερα στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, (EuroWorking Group) όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σ’υμφωνα με την Ημερησία, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕΤΧΣ και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Εξάλλου, πηγές Ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε η Ομάδα εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup.

Ευελπιστούμε ότι επι αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.
Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση, αποσαφήνιζαν οι ίδιες πηγές.

Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ’όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: