Σα να μην έφθαναν οι ουκ ολίγες διενέξεις, φραστικές και ουσιαστικές της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα, έρχεται πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να χαρακτηρίσει ως «μονομερή ενέργεια» το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, ενέργεια που συνιστά έμπρακτη αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα των προεκλογικών κυβερνητικών δεσμεύσεων…

Τη συζήτηση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις με τους θεσμούς, ζητά με επιστολή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του δημοσιογράφου Πολ Μέισον της βρετανικής τηλεόρασης Channel 4. Ο κ. Κοστέλο, σύμφωνα με την επιστολή που παρουσίασε ο Μέισον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες του Reuters, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αν δεν γίνουν οι συζητήσεις αυτές.

Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε ότι είναι προγραμματισμένο να περάσει αύριο από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την “ανθρωπιστική κρίση”. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πρωτοβουλίες για πολιτικές, μεταξύ των οποίων ο νόμος για τη ρύθμιση (των χρεών) με δόσεις, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

»Θα θέλαμε να ζητήσουμε έντονα να έχουμε πρώτα τις κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής, μεταξύ άλλων για τη συνοχή με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.

»Αν πράξετε διαφορετικά, θα συνιστούσε μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup που αποτυπώθηκαν στο ανακοινωθέν της 20ής Φεβρουαρίου».

Στις αιτιάσεις Κοστέλο απάντησε απορριπτικά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας κατηγορηματικά, ότι «δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου»… Η συνολική δήλωση του Έλληνα υπουργού έχει ως εξής:

«Συνεχίζονται, μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων, αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας».

Στην υπόθεση παρενέβη από την έδρα και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναφέροντας ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται»…

Στο εν λόγω θέμα είχε προηγηθεί η προτροπή προς τη Βουλή της αρμόδιας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη υπουργού, Θεανώς Φωτίου, παρουσιάζοντάς το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, «να κάνει με γενναιοδωρία το πρώτο βήμα και να υπερψηφίσει ομόφωνα» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, η κα Φωτίου ανέφερε πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι ένα πρώτο βήμα, ώστε τα άτομα και τα νοικοκυριά που έχουν τεθεί στο περιθώριο εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής «να καταλάβουν πως δεν είναι μόνα τους στην κρίση» – αλλά κυρίως «για να ακολουθήσει στη συνέχεια, και το μείγμα εκείνο της πολιτικής, που θα απομακρύνει τον εφιάλτη που ζει η χώρα μας».

Η αναπληρωτής υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη υποστήριξε πως για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα, υπεύθυνα είναι τα Μνημόνια. «Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, λες και δεν υπήρξε τίποτε πιο πριν».

«Οι εταίροι δανειστές μας, ομολογούν πως οι περιοριστικές πολιτικές δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά τα επιβάρυναν περαιτέρω» τόνισε η κα Φωτίου. «Από το 2009, ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 25,9%, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 22,2%, τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 53 δισ. ευρώ, το χρέος ανήλθε από το 124% στο 176% του ΑΕΠ, οι άνεργοι αυξήθηκαν από 500.000 σε 1.245.340. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση ανάμεσα στους “28” σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ η παιδική φτώχεια ανέβηκε στο 28,8% και η φτώχεια γενικότερα στο 23,1%.

»Γι’ αυτό κάνουμε το πρώτο βήμα: Η φτώχεια δεν είναι μοιραία μη αναστρέψιμη κατάσταση, ούτε αποδεκτή πραγματικότητα της κοινωνίας μας, ούτε πεδίο εφαρμογής φιλανθρωπικών πρακτικών. Δεν αντιπαλεύεται με οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές, αλλά αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, με είσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας, νέες θέσεις εργασίας, εξασφάλιση εισοδήματος στα νοικοκυριά, κοινωνική ένταξη και ενεργό συμμετοχή τους, απρόσκοπτη πρόσβαση στα βασικά αγαθά διαβίωσης, υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Ο λαός μας δεν θέλει ελεημοσύνη, αλλά δουλειά και ποιότητα ζωής».

Πέραν από το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει δωρεάν ρεύμα, επιδότηση σίτισης και στέγασης στα νοικοκυριά που τελούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη (που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2014 ως προαπαιτούμενο για το ΕΣΠΑ), «προκειμένου να προσαρμοστεί στις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης». Επίσης εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τη διαμόρφωση μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής ένταξης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου και με σκοπό να έχει διαμορφωθεί μόνιμος μηχανισμός κοινωνικής ένταξης μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υπογραφεί και η υπουργική απόφαση που θα αφορά τη βοήθεια που θα διανέμεται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ενώ το υπουργείο προχωρά και στην καταγραφή όλων των ωφελούμενων από δράσεις του υπουργείου και άλλων φορέων, ώστε «να εκμεταλλευτούμε τα υπάρχοντα εργαλεία με νέο, διαφορετικό τρόπο από εκείνον που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα: Όχι με αποσπασματική εφαρμογή τους, αλλά με συνέργεια, συντονισμό και αλληλοσυμπλήρωση των δράσεων και με απόλυτη διαφάνεια στη διάθεση πόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Φωτίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: