Μονόδρομος για την Αθήνα η υλοποίηση του Προγράμματος του ΔΝΤ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στόχος της νέας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται στην Αθήνα, είναι να υλοποιηθεί το Ελληνικό Πρόγραμμα που ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2010, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος «βομβαρδίστηκε» από τους δημοσιογράφους με ερωτήσεις για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις το Ταμείο επιθυμεί να επανέλθουν ξανά οι πολιτικές σε τροχιά υλοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για να δύναται να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις και να παραμένει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να μιλήσει για το περιεχόμενο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, αλλά έσπευσε να τονίσει για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, ότι οι αρχές του ΔΝΤ εκφράστηκαν από την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, στην επιστολή της 23ης Φεβρουαρίου προς τον πρόεδρο του Eurogroup. Η κ. Λαγκάρντ είχε διαφωνήσει με το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων και είχε τονίσει ότι «προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφονται στην κυβερνητική λίστα».

Ο επικεφαλής της Αποστολής, Ρίσι Γκογιάλ θα συμμετέχει στις συνομιλίες των Βρυξελλών και η κ. Ιβα Πέτροβα θα αναλάβει το κλιμάκιο της τεχνικής υποστήριξης και θα είναι αυτή που θα ταξιδεύει στην Αθήνα. Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το θέμα, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο κ. Γκογιάλ μπορεί να μην επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα για το τέλος της επιθεώρησης, αν και ο κ. Ράις τόνισε ότι δεν θα μιλήσει συγκεκριμένα «για το ποιος θα πάει που και πότε». Κάθε τόσο, είπε χαρακτηριστικά, συνηθίζεται να αλλάζουν οι ρόλοι των στελεχών του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος απέρριψε ότι η διαδικασία των Βρυξελλών αποτελεί μία αλλαγή, που ξεφεύγει από τις αρχές του Ταμείου. Αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση του προγράμματος», αλλά είπε πως είναι θετική εξέλιξη η επανεκκίνηση των συζητήσεων. Οι συνομιλίες των Βρυξελλών και της Αθήνας δεν αποτελούν «θεμελιώδη αλλαγή» της γνωστής διαδικασίας του ΔΝΤ και «αποτελεί θετικό βήμα ότι τουλάχιστον οι συζητήσεις ξεκίνησαν».

Ο κ. Ράις είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ταμείο και η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ.

«Το Ταμείο δεν περιμένει», είπε, «ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την βούληση τους να αποπληρώσουν το ΔΝΤ και μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι συνεπής στις πληρωμές της, σημείωσε ο κ. Ράις, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να εμπλακεί στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να υιοθέτει ένα άλλο νόμισμα, αλλά για νομικούς λόγους να παραμένει στην ευρωζώνη. «Δεν θα κάνω υποθέσεις και δεν θα εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο κ. Ραις είπε ότι «οι συζητήσεις στις Βρυξέλες ολοκληρώθηκαν και θα εκκινήσουν και πάλι όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία στην Αθήνα», ενώ τοποθετήθηκε και στο ερώτημα εάν έχει σημειωθεί αλλαγή στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στις σχέσεις της Τρόικα με τη χώρα μας. «Διεξάγουμε», απάντησε, «συζητήσεις σε Βρυξέλλες και σε Αθήνα. Και οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ των τρίτων θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε διαδικασίες για τις αξιολογήσεις μας που τις ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε για να αποδείξει βασικά ότι δεν υπάρχει αλλαγή ή διαφοροποίηση ούτε στο Πρόγραμμα, ούτε στη γνωστή διαδικασία της επιθεώρησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: