Μετωπική αντί ενημέρωσης από Τσίπρα σε Σαμαρά και αντιπολίτευση




Κάλεσμα συστράτευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης και στήριξης του νομοθετικού της έργου απηύθυνε στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας παράλληλα τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

“Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στην λιότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου;” ρώτησε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το MEGA, ενώ ζήτησε επίσης από την αντιπολίτευση να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει ήδη συνθηκολογήσει και υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα βράχια “γιατί να ισχύουν και τα δύο δεν γίνεται”, σημείωσε.

“Ας μας πουν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Θεοδωράκης είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις, είναι Μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Είναι Μνημόνιο η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι Μνημόνιο η άρνηση να αυξήσουμε το ΦΠΑ;”, ανέφερε.

Εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας, κατηγορώντας την ότι επαιρόταν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,3 δισ. το 2014, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις 592 εκατ., δηλ. 2,7 δισ. λιγότερα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε “μια χώρα βαθιά πεσμένη μέσα στον γκρεμό. Όχι στο χείλος του γκρεμού”, “η δανειακή σύμβαση έληγε εντός στενών χρονικών ορίων”, ενώ υπήρξε μια “πρωτοφανής κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας”.

“H στρατηγική μας αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων.

Ο άλλος δρόμος, όπως υποστήριξε, αντί της πολιτικής της κυβέρνησης “είναι η άνευ όρων παράδοση και να συνεχιστεί η πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο”.

Για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό.

“Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε. Αυτό το γνωρίζουν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο αλλά και που μας στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”, είπε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τη δική της λίστα “πραγματικών μεταρρυθμίσεων”, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού και αλκοόλ, οργανωμένη προσπάθεια για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντατικοποίηση ελέγχων σε τραπεζικά εμβάσματα και offshore εταιρείς, θέσπιση μέτρων για καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, εκσυγχρονισμός για την ηλεκτρονική, άμεση απόδοση ΦΠΑ, ειδικός φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε, θα ενισχύσουν αφενός το δημόσιο ταμείο και να δώσουν αφετέρου ανάσα στην ελληνική κοινωνία.

Στόχος, όπως επισήμανε, είναι “να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών”.

Όπως επισήμανε, “η κυβέρνηση ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του λαού”.

Για λίστα Λαγκάρντ & Siemens – αποζημιώσεις

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τα 2.062 ονόματα έχουν ελεγχθεί μόνο 25, διερωτήθηκε γιατί για να προσθέσει: “Σήμερα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ότι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτούνταν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγχξουν όσους αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ επειδή ήταν στενοί σας συνεργάτες κ. Σαμαρά”.

Σύμφωνα επίσης με τον Πρωθυπουργό, μόλις 10 αιτήματα κατατέθηκαν σε ελβετικές τράπεζες για την παροχή στοιχείων για πρόσωπα ύποπτα για φοροδιαφυγή καθόλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

“Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες μιας κυβέρνησης που λεηλάτησε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, αλλά άφησε στο απυρόβλητο όλους όσοι τα τελευταία χρόνια δεν πληρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ανενόχλητοι όπως αυτά που έκανε και ο πρποηγούμενος υπουργός Οικονομικών”, υποστήριξε.

Σε άλλο σημείο είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν δίστασε να μιλήσει για Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: “Κύριε Σαμαρά έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο ή έπρεπε να πω κι εγώ ‘ουδείς αναμάρτητος’;”.

Δευτερολογία

Στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο κ. Τσίπρας κάλεσε και πάλι την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική να πάρει συγκεκριμένη θέση και να εξηγήσει τι προτείνει.

“Μας προτείνετε να αποδεχθούμε αυτά τα οποία εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχτείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν πρόκειται να τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο Μνημόνιο, τονίζοντας πως “είναι μια σταθερή κόκκινη γραμμή” και ζητώντας από την αντιπολίτευση να την υιοθετήσει ως εθνική κόκκινη γραμμή.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την παράταση της δανειακής σύμβασης επανέλαβε ότι “η χώρα δεν ανέλαβε καμία διεθνή δέσμευση και καμία νέα υποχρέωση έναντι των δανειστών της”.

“Αν δεν ζητούν οι δανειστές την κύρωση της παράτασης γιατί τη ζητά η αντιπολίτευση;”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε: “Τι σας έπιασε τώρα; Γιατί ο πόνος; Τι υποκρισία είναι αυτή; Είναι ύποπτο. Κάτι άλλο θα έχετε στο μυαλό σας”.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο της συμφωνίας παράτασης που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η ΝΔ είπε: “μην κάνετε τρομερές αποκαλύψεις για πράγματα τα οποία είναι γνωστά και αναρτημένα στο διαδίκτυο”.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι όταν θα υπάρξει συμφωνία για την ανάπτυξη θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Επανήλθε και στο θέμα του συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, κ. Παπασταύρου, λέγοντας:

“Σας άκουσα κ. Σαμαρά να υπερασπίζεστε τον συνεργάτη σας. Δεν τον ονομάτησα εγώ. Εσείς τον ονοματήσατε. Τον κ. Παπασταύρου. Σας τιμά να τον υπερασπίζεστε. Συνεργάτης σας ήταν. Δεν σας τιμούσε βέβαια ότι του παρείχατε ασυλία όσο ήσασταν στην κυβέρνηση και ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Είπατε μακάρι η χώρα να είχε άλλους 10 Παπασταύρου. Δεν έχει άλλους 10 κ. Σαμαρά, άλλους 2062 έχει και είναι στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς ένα”.

Κλείνοντας αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του κατοχικού δανείου και την ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη αν το θέμα είναι ηθικό και υλικό για να απαντήσει:

“Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ της υποσχέθηκα ότι θα της κάνω ένα δώρο, το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου με τίτλο ‘Και ένα μάρκο να ήτανε”. Θα το κάνω και σε εσάς δώρο για να καταλάβετε ότι έχει μεγαλύτερη αξία να θέτεις με αξιοπρέπεια την ηθική διάσταση των ζητημάτων προκειμένου να έχεις το θάρρος και τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις και την υλική”.

Τριτολογία

Στην τριτολογία του, με την οποία έκλεισε η σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι “η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προκειμένου να έχουμε το συντομότερο δυνατό την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup στις 20 του Φλεβάρη”, αλλά σε αυτή τη διαπραγμάτευση, όπως τόνισε, δεν πάει δίχως “κόκκινες γραμμές” και όρια.

“Τα όρια της λαϊκής εντολής είναι όχι άλλη υφεσιακή πολιτική όχι άλλα σκληρά μέτρα λιτότητας”, επισήμανε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και σε υλοποίηση υφεσιακών μέτρων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις ομαδικές απολύσεις αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις:

“Μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σκοπεύουμε το συντομότερο δυνατόν να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν πρόκειται να δεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε, όχι την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Όποιος επιθυμεί κοινοπραξίες με συμμετοχή και έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, όποιος έρχεται για να επενδύσει χρήματα που θα έχουν αναπτυξιακή προοπτική στην πραγματική οικονομία θα είναι καλοδεχούμενος”.

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, υπογράμμισε: “Δεν υποχωρούμε όσες πιέσεις και όσους εκβιασμούς κι αν δεχτούμε”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: