Μακελειό στην Τυνησία από δύο ισλαμιστές, νεκροί και όμηροι




Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 17 είναι τουρίστες, από την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα δύο ένοπλοι στο Εθνικό Μουσείο της Τυνησίας, στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας ενώ στη συνέχεια κράτησαν ομήρους μέσα στο κτίριο. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί τουρίστες, είπε ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ.

Δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Μουσείο Μπάρντο, που βρίσκεται δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας και σκότωσαν τους δύο δράστες. Η επιχείρηση της αστυνομίας έληξε με την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν επίσης ένας αστυνομικός και ένας Τυνήσιος πολίτης ενώ μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν Ιταλοί και Πολωνοί τουρίστες.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya 1 διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επισκέπτες του μουσείου έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χώρο.

Ένας υπάλληλος του Μουσείου επιβεβαίωσε ότι οι δράστες αρχικά άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών έξω από το κτίριο και στη συνέχεια όρμησαν μέσα σε αυτό.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και δύο Ιταλοί, ενώ άλλοι 100 Ιταλοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ότι “μέχρι στιγμής” έχει εξακριβωθεί ότι τραυματίστηκαν τρεις Πολωνοί πολίτες.

Η σημερινή επίθεση ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Επίθεση δύο ενόπλων Ισλαμιστών στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, πρωτεύουσας της Τυνησίας, έχει ως αποτέλεσμα οχτώ νεκρούς τουλάχιστον εκ των οποίων οι εφτά ήταν ξένοι τουρίστες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Οι αναφορές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο και για ομήρους…

Ο εκπρόσωπος του τυνησιακού υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δύο ή περισσότεροι τρομοκράτες, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ», εξαπέλυσαν επίθεση στο μουσείο Μπάρντο. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες του Reuters και του γαλλικού πρακτορείου (AFP), την ώρα της επίθεσης μέσα στο μουσείο αυτό βρίσκονταν περίπου εκατό τουρίστες και οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Ο Αρούι δεν επιβεβαίωσε αν οι δράστες κρατούν ομήρους στο κτίριο, είπε όμως ότι «υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ακόμη τουρίστες μέσα στο μουσείο». Η περιοχή έχει αποκλειστεί και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν ήδη μπει μέσα στο κτίριο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το μουσείο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο. Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται ξένοι τουρίστες να τρέχουν για να καλυφθούν ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν στον αέρα.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στον λαό της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι. Ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας. Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αμέσως όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Όσοι βουλευτές βρίσκονταν στο χώρο έλαβαν εντολή να συγκεντρωθούν στην κεντρική αίθουσα, όπως είπε η Μονίμα Μπραχίμ, μια εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι η Τυνησία ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα. Περίπου εξήντα αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση, κάνοντας λόγο σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για «κατάσταση ομηρίας», που είναι σε εξέλιξη. «Στεκόμαστε στο πλευρό της τυνησιακής κυβέρνησης. Ανησυχούμε πολύ για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση», πρόσθεσε. Αξιωματούχος από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι δύο Ιταλοί έχουν τραυματιστεί. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 100 Ιταλοί τουρίστες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.

Το Μουσείο Μπάρντο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές ψηφιδωτών και αρχαιοτήτων σε όλον τον κόσμο. Ο πλούτος των συλλογών του, που καλύπτουν από την προϊστορική εποχή μέχρι τους πολιτισμούς των Φοινίκων, των Καρχηδονίων, των Νουμίδων, των Ρωμαίων αλλά επίσης και τη χριστιανική και την αραβοϊσλαμική περίοδο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, είναι μοναδικός.

Το 2012 το μουσείο διπλασίασε τον εκθεσιακό του χώρο, που σήμερα φτάνει τα 23.000 τετραγωνικά μέτρα, και αναδιοργάνωσε την έκθεση ώστε να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Τυνησίας.

Ένα από τα γνωστότερα έργα που φιλοξενεί είναι ο «Θρίαμβος του Ποσειδώνα», ένα μνημειώδες ψηφιδωτό του 2ου αιώνα, ύψους 13 και πλάτους 8 μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάθετο ψηφιδωτό στον κόσμο. Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το ψηφιδωτό του Βιργίλιου που εικονίζει τον ποιητή της Αινειάδας περιστοιχισμένο από τις Μούσες.

Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην ανάκτορο του μπέη της Τυνησίας, του 19ου αιώνα και υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2005 το είχαν επισκεφθεί 600.000 άνθρωποι ενώ το 2011, τη χρονιά της επανάστασης, ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε στις 100.000.

Ο τουρισμός, που αποτελεί βασικό τομέα της τυνησιακής οικονομίας, επλήγη βαριά από την πολιτική κρίση και την εμφάνιση ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Το 2014 τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία παρουσίασαν μικρή αύξηση, αν και παρέμειναν μακριά από τα επίπεδα του 2010. Ο αριθμός των τουριστών πάντως μειώθηκε κατά 3,2%, φτάνοντας τα 6,07 εκατομμύρια το 2014 έναντι 6,27 εκατομμύρια το 2013.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: