Για εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας μίλησε αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αν και τηρώντας την κυβερνητική «γραμμή», υπογράμμισε ότι φόρουμ της διαπραγμάτευσης για την υπέρβαση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, παραμένει το Eurogroup.

Ο Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν υφίσταται ελληνογερμανική διαφορά και επανέλαβε ότι πρόθεση της Ευρωζώνης είναι να συνδράμει με κάθε τρόπο την Ελλάδα, αρκεί η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν παρέλειψε βέβαια να προσθέσει ότι το όλο θέμα άπτεται της σταθερότητας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για μια διαπίστωση σημαντική, καθώς ενισχύει εκατέρωθεν το κίνητρο συνεργασίας, καθότι αποτελεί πλέον κοινό τόπο, κοινή διαπίστωση ανάμεσα στις δυο πλευρές, έναντι διατυπώσεων του παρελθόντος που τόνιζαν την ετοιμότητα της Ευρωζώνης έναντι του ενδεχομένου ενός Grexit.

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να εισέλθει εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. «Η Γερμανία και η Ευρωζώνη επιθυμούμε να βοηθήσουμε, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους στόχους και τα προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε, προσθέτοντας διευκρινιστικά, ότι η συζήτηση δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες επί της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης και εν συνεχεία θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η τραγωδία στις Άλπεις με το μοιραίο A320 Airbus της γερμανικής εταιρίας Germanwings (γερμανικά φτερά) που βύθισαν στο πένθος τη Γερμανία, την Ισπανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει εκ μέρους όλων των Ελλήνων τα πιο θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα.

Στη φωτογραφία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, με τον αντικαγκελάριο να προσέρχεται στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι εμφανές στο πρόσωπό του το σοκ από τα δυσάρεστα νέα που είχαν φτάσει πριν λίγη ώρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: