Ιράν: Ισχυρό πλήγμα στους μεταρρυθμιστές, ο υιός Ραφσαντζανί φυλακή…




Προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους των αναλυτών που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την καταδίκη του Μεχντί Χασεμί, ενός από τους γιους του πρώην προέδρου του Ιράν, Αλί Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί, σε κάθειρξη 15 ετών για αξιόποινες πράξεις που συνδέονται «με την εθνική ασφάλεια», καθώς και για οικονομικά εγκλήματα, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το ερώτημα είναι εάν η επίδειξη ισχύος των συντηρητικών μουλάδων, σημαίνει οτιδήποτε και για τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή απλά τα στρατόπεδα εξαπολύουν προειδοποιητικές βολές, καθώς ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης πάσχει από καρκίνο…

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο Χασεμί κρίθηκε ένοχος για υποθέσεις οι οποίες συνδέονται «με την εθνική ασφάλεια», καθώς και για «απάτη και κατάχρηση κεφαλαίων», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Εζεϊέ. Η ετυμηγορία μπορεί να εφεσιβληθεί μέσα σε 20 ημέρες.

Ηλικίας 45 ετών, ο Χασεμί είχε υποστηρίξει ενεργά το 2009 τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε απορρίψει την εκλογή του συντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

Απειλήθηκε με σύλληψη και την ίδια χρονιά εγκατέλειψε το Ιράν για να εγκατασταθεί στη Βρετανία, πριν επιστρέψει το Σεπτέμβριο του 2012 στην Τεχεράνη όπου και συνελήφθη. Απελευθερώθηκε πάντως με εγγύηση σχεδόν τρεις μήνες αργότερα ενώ ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη από τη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τη βαρύτερη καταδίκη ενός άμεσου μέλους της οικογένειας του Ραφσαντζανί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1989 ως το 1997 και θεωρείται πλέον μετριοπαθής, προσκείμενος στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών. Το 2009 είχε γίνει το μαύρο πρόβατο των συντηρητικών όταν είχε εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες ενός μέρους των Ιρανών σχετικά με την κανονικότητα της ψηφοφορίας και στη συνέχεια είχε επικρίνει την καταστολή που ακολούθησε.

Μια κόρη του πρώην προέδρου, η Φαεζέχ Χασεμί, είχε συλληφθεί επίσης και καταδικασθεί σε φυλάκιση έξι μηνών στα τέλη του 2012 για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος». Ο Μεχντί και η Φαεζέχ είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2009 οι οποίες κατήγγελλαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Γ.Α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: