Η Τουρκία σε παγκόσμιο φόρουμ για προβολή του «έργου του αιώνα» στα κατεχόμενα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΑΓΚΥΡΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει πολλαπλώς το σχέδιο μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προβάλλοντάς το διεθνώς και αποσκοπώντας να βρει ενδιαφερόμενους, δηλαδή πελάτες. Και αυτό ενώ ακόμη δεν μπήκε το έργο σε εφαρμογή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού στη Νότια Κορέα θα συμμετάσχει η Τουρκία με το σχέδιο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα. Επί του θέματος αυτού, το Υπουργείο Δασών και Υδάτων της Τουρκίας σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε ότι το έργο μεταφοράς νερού θα παρουσιασθεί σε διεθνές επίπεδο και θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό «WaterShowcase» που αφορά καινοτόμα έργα. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 17 Απριλίου. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το έργο αυτό, πέρα από τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν τόσο για την ίδια όσο και το ψευδοκράτος. Θεωρεί, κι αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Κορέας, ότι μπορεί σε περίπτωση επιτυχίας του στα κατεχόμενα το έργο να αποτελέσει ένα προηγούμενο, το οποίο θα αξιοποιήσει η Άγκυρα για να το μεταφέρει και σε άλλες χώρες που θα ενδιαφερθούν.

Στην Τουρκία πιστεύουν πως θα ανοίξει η διεθνής αγορά στον τομέα αυτό και πως θα πωλούν τόσο την τεχνογνωσία όσο και την κατασκευή του έργου. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο επί του παρόντος κινείται στη φάση παρακολούθησης του εγχειρήματος και αξιολόγησής του. Βεβαίως, για την εφαρμογή των σχεδίων και την ολοκλήρωση του έργου υπάρχουν πολλές δυσκολίες, οι οποίες επηρέασαν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Είναι άλλωστε το πρώτο αυτού του μεγέθους και βεληνεκούς έργο που γίνεται παγκοσμίως. Γινόταν λόγος για μεταφορά του νερού και υλοποίηση του έργου τον Μάρτιο, μετά μετακινήθηκε η ημερομηνία για την 20ή Ιουλίου πέρσι, επέτειο της τουρκικής εισβολής. Στη συνέχεια έγινε εξαγγελία για τον Νοέμβριο, στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, και τώρα ανακοίνωσαν την 20ή Ιουλίου 2015.

Είναι προφανές πως πέραν του γεγονότος ότι με το έργο αυτό θα προσαρτήσει η Τουρκία τα κατεχόμενα, το χρησιμοποιεί και ως πιλοτικό για την πώληση του σχεδίου.

«ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ»

ΣΤΟ 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού στη Νότια Κορέα, τα καλύτερα εννιά έργα θα βραβευθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Ο Τούρκος υπουργός, Βεϊσέλ Έρογλου, δήλωσε ότι είναι ένα από τα έργα προβολής της Τουρκίας και το υποθαλάσσιο μέρος της μεταφοράς εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκόσμια, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αυτό το έργο θα προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την Τουρκία στο 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού».

ΕΙΔΙΚΟΙ: Δύσκολο αλλά και πολυδάπανο εγχείρημα – Υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει $440 εκατ.

ΕΙΔΙΚΟΙ υποστηρίζουν ότι δεν είναι σίγουρο ότι το εγχείρημα αυτό της Τουρκίας θα πετύχει. Αυτού του μεγέθους έργο δεν έχει γίνει πουθενά και εάν και οι Τούρκοι προβάλλουν τούτο ως μεγάλο επίτευγμα, αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί είναι κατά πόσο θα λειτουργήσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η εφαρμογή του αναβάλλεται συνεχώς και τώρα έχουν καθορίσει ως νέα ημερομηνία την 20η Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Νίκος Νεοκλέους, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου. Σε ομιλία του, στα πλαίσια ημερίδας που οργάνωσε η «Αδούλωτη Κερύνεια», που οργανώθηκε προ διετίας, ο κ. Νεοκλέους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας υλοποίησης του έργου. Ανάδειξε τις δυσκολίες, Επί τούτου σημείωνε και τα εξής:

* Περιέχει πολλούς κινδύνους τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας και συντήρησης

* Πιθανή σύνθλιψη αγωγού από εξωτερικές πιέσεις στο βάθος των 250 m νερού

* Πιθανή αστοχία αγωγού και των αγκυρίων σε περίπτωση σύγκρουσης με υποβρύχια, μεγάλα ψάρια, κ.λπ.

* Φθορά του υλικού HDPE , Δολιοφθορά, κ.λπ.

Παράλληλα, επισημαίνει το μειωμένο ενδιαφέρον από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Σημειώνει πως φημολογείται ότι για την κατασκευή του αγωγού η Τουρκία έχει απευθυνθεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Μαλαισία. Τονίζει δε πως πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο (υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει $440 εκατ.).

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ με το έργο αυτό κάνει ένα ακόμη βήμα για προσάρτηση των κατεχόμενων. Το ψευδοκράτος θα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία. Δυσκολίες υπάρχουν και σε ότι αφορά την κοστολόγηση και τη διανομή του νερού. Πρόσφατα έχει ετοιμαστεί «νομοσχέδιο» για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Με βάση στοιχεία που κατέχει ο «Φ», έχουν καλυφθεί 20 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού και υπολείπονται περίπου ακόμη 80 χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα έχει καλυφθεί το 90% των χερσαίων εργασιών. Γίνονται ακόμη εργασίες στα συστήματα άντλησης του νερού και διοχέτευσης.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΤΟ νερό θα προέρχεται από τον ποταμό Ντράγκον και θα συγκεντρώνεται στο φράγμα Αλάκιοπρου. Από το φράγμα Αλάκιοπρου το νερό θα φθάνει στις ακτές της Τουρκίας με αγωγό μήκους 23 χλμ. Το νερό θα διοχετεύεται στην κατεχόμενη Βασίλεια μέσω υπαθαλάσσιου αγωγού 80 χλμ. Το νερό θα προέρχεται από τον ποταμό Ντράγκον και θα συγκεντρώνεται στο Φράγμα Αλάκιοπρου. Το Φράγμα Πανάγρων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε ελληνοκυπριακή γη και επεκτείνεται για σκοπούς του Έργου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: