Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ξεκινά από από τα αμέσου διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική κρίση και οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, μέχρι την ανταλλαγή απόψεων σε ευρύτερα ζητήματα, όπως η πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα, θα συζητήσουν αύριο στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της κ. Μέρκελ. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση, κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει αύριο κατά τις 11 π.μ. από την Αθήνα. Στις 5 μμ τοπική ώρα θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 7μμ τοπική ώρα θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου στο Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη, η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Σιμόνε Πέτερ, ζήτησε από την Αθήνα και το Βερολίνο «επιστροφή στον ρεαλισμό», εν όψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία και τονίζει ότι ένα «Grexit» θα ήταν «μοιραία συμφορά» για την Ευρώπη.

Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας πρέπει να αξιοποιήσουν την συνάντησή τους προκειμένου «να ξεπεράσουν την ωμή ρητορική των τελευταίων εβδομάδων και να δώσουν μια νέα ευκαιρία στις ελληνογερμανικές σχέσεις», δηλώνει η κυρία Πέτερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καλεί την Άγκελα Μέρκελ να δώσει «ένα σαφές σημάδι για την ευρωπαϊκή συνοχή».

Η «Πράσινη» πολιτικός, επισημαίνει ακόμη ότι «μια κοινωνικά δίκαιη πορεία μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία βιώσιμων επενδύσεων και η ελάφρυνση από το πιεστικό βάρος χρέους της Ελλάδας, πρέπει να βρει και την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης» και κάνει λόγο για ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά και οικονομικής και γεωπολιτικής λογικής: «Διότι ένα ‘Grexit’ η ένα ‘Graccident’ θα ήταν μοιραία συμφορά για ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: