Έξοδος από το ευρώ ίσως ωφελούσε την Ελλάδα λένε στη Ρωσία




Μια αρκετά περίεργη ανάρτηση, σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τις συνέπειές της, δημοσίευσε ο κρατικών συμφερόντων ιστότοπος Sputnik, ο οποίος εκφράζει την επίσημη θέση του ρωσικού κράτους και της ρωσικήςηγεσίας. Η ανάρτηση αναπαράγει επιλεγμένες αναλύσεις ευρωσκεπτικιστικών κύκλων…

Κάποιος λιγότερο καλόπιστος θα μπορούσε να συνδυάσει τη δημοσίευση με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, τον Απρίλιο. Τι λέει όμως το δημοσίευμα; Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι οδυνηρά και άμεσα. Σύμφωνα όμως με το Oxford Economics, μακροπρόθεσμα, ίσως η Ελλάδα ωφεληθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους ηγέτες του γερμανικού αριστερού κόμματος και αυτού των Πρασίνων, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με ορισμένους, είχε σκοπό να άρει, κατά κάποιο τρόπο, τη δυσπιστία της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς αγωνίζεται να βρει πόρους για να κρατήσει στην επιφάνεια την ελληνική οικονομία.

Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη, θα επιστρέψει στη δραχμή. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τυπώσει δραχμές, το συντομότερο δυνατό, προσπαθώντας να κερδίσει εμπιστοσύνη. Ο μόνος τρόπος να κερδηθεί η εμπιστοσύνη, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να δανειστεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αν όμως η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ η γραμμή ζωής προς τις ελληνικές τράπεζες θα διακοπεί.

Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως στη φάση του οικονομικού χάους, που θα ακολουθήσει, θα υπάρξει αναταραχή στη χώρα και λαϊκές εκδηλώσεις οργής. Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Barclays, η οικονομική κατάρρευση θα ακολουθηθεί από κοινωνική αναταραχή. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί και ο πληθωρισμός θα ανέβει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics και την Oxford Economics, το φαινόμενο θα είναι προσωρινό. Με καλή διαχείριση (σ.σ. αν η διαχείριση γενικότερα ήταν καλή, η χώρα δεν θα είχε φτάσει στο κατώφλι του χάους), η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί ακόμα και να αποδειχθεί ωφέλιμη, οικονομικά, για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Οι δανειστές θα χάσουν από την ελληνική χρεωκοπία. Κυρίως θα χάσουν οι χώρες της ΕΕ που έχουν δανείσει την Ελλάδα και το ΔΝΤ. Το άνοιγμα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται μόνο σε 46 δισ. δολάρια. Έτσι το αποτέλεσμα ενδεχόμενου Grexit, στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι διαχειρίσιμο, τουλάχιστον στη θεωρία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα που έχει μια εβδομάδα καιρό για να υπογράψει τη νέα συμφωνία, ίσως πρέπει να σκεφτεί πως το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσει, για το καλό των Ελλήνων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: