Βρυξέλλες: Αμεση εφαρμογή συμφωνηθέντων χωρίς καθυστερήσεις




H «κοινή ανάγνωση» επί της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου στην οποία κατέληξε η επταμερής συνάντηση των Βρυξελλών ισοδυναμεί με την ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των συμφωνηθέντων χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αναφέρει ο ανταποκριτής του Εθνους Βαγγέλης Δεμίρης από τις Βρυξέλλες.

Η αναβάθμιση της συζήτησης από το τεχνοκρατικό στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών και ανώτατων κοινοτικών παραγόντων συνέβαλε τελικά στη διάλυση της καχυποψίας που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, με την παροχή των αναγκαίων διαβεβαιώσεων από ελληνικής πλευράς.

Αρχικά το κλίμα που επικράτησε στην επταμερή συνάντηση των 3,5 ωρών ήταν βαρύ για την Ελλάδα, στην οποία εκτός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έλαβαν μέρος οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γιούνκερ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα για την απαράδεκτη συμπεριφορά, όπως είπε, της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, ενώ κάλεσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σταματήσει τόσο ο ίδιος όσο και κυβερνητικά στελέχη την επιθετική ρητορική κατά εταίρων.

Σύμφωνα με το Εθνος, ση συνάντηση αποσαφηνίστηκε επίσης ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι θα αξιολογούν επιτόπου στην Αθήνα τα μέτρα της κυβέρνησης και θα ζητούν όλες τις πληροφορίες που επιθυμούν. Παράλληλα θα γίνονται συναντήσεις των επικεφαλής των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες που θα «σφραγίζουν» την πρόοδο που θα σημειώνεται στην Αθήνα.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να υποβάλουν μέσα στις επόμενες μέρες λεπτομερή κατάλογο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αποτυπωμένο το δημοσιονομικό κόστος.

Η διαδικασία
Προβλέπεται ακόμη ότι εάν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που θα υποβάλει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες, κοστολογηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και πάρει το πράσινο φως από τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, τότε, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Εurogroup στις 27 Μαρτίου, προκειμένου να εξετάσει την εκταμίευση μέρους των διαθεσίμων του ελληνικού προγράμματος, που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι παράγοντες υπογράμμιζαν ότι μπορεί να δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αποτελούν κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα το 2014.

Θετικό στοιχείο είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογούνται θα είναι επιλογή της κυβέρνησης με την επιβεβαίωση μάλιστα ότι δεν υπάρχει το προηγούμενο πρόγραμμα ούτε η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

Ενδεικτικές της συνέχειας της 20ής Φεβρουαρίου είναι και οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ δήλωσε ότι στην επταμερή υπήρξε επαναβεβαίωση της απόφασης του Εurogroup και ανάγκη για επιτάχυνση της εφαρμογής της από την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν μιλήσαμε για αριθμούς ή για νέες δεσμεύσεις, ωστόσο η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα (Εurogroup)», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Στη δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουν επαναβεβαιώνουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, και επισημαίνουν ότι στο πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εργασία και να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν «την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Ολες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη διαδικασία: Οι συζητήσεις επί των πολιτικών θα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και η αποστολή συλλογής δεδομένων θα διεξάγεται στην Αθήνα. Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό, καταλήγει η δήλωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: