Bloomberg: Ο Τσίπρας αναζητά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης




Σε ανταπόκριση του Nikos Chrysoloras από την Αθήνα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Tsipras Seeks Greek Opposition Backing in Stalled Talks», τονίζεται το ερώτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση, στην σημερινή συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο λέγοντας «Θέλω να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης: θα στηρίξετε την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για να δοθεί τέλος στην λιτότητα;».

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με δηλώσεις τριών ευρωπαίων αξιωματούχων, στην 15 σελίδων λίστα των προτάσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες και απέχει πολύ από το να  χρησιμεύει ως βάση μιας συμφωνίας.

Στην ανταπόκριση επισημαίνονται οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, ο οποίος επέδειξε κάποια προθυμία συμβιβασμού δηλώνοντας ότι «Αν αγγίξετε τις καταθέσεις, αν οδηγήσετε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, αν επιβάλλετε περισσότερους φόρους, θα σταθούμε εναντίον σας», «Αν θέλετε, έστω και την 11η  ώρα, να σώσουμε μαζί τη χώρα, εμείς θα σας στηρίξουμε».

Τέλος, στην ανταπόκριση τονίζονται οι εσωτερικές διαφωνίες εντός της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Κ. Λαφαζάνη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς «δεν μπορεί να γίνουν και δεν θα γίνουν» ενώ ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ Γιάννης Δραγασάκης, την προηγούμενη ημέρα, είχε δηλώσει προς το πρακτορείο Xinhua ότι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά θα ολοκληρωθεί σύντομα. Επίσης ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την φιλοσοφία της κατά της λιτότητας με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-30/tsipras-seeks-greek-opposition-backing-in-stalled-bailout-talks

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: