«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό οικονομικό προτεκτοράτο που θα συμπληρώνεται από ένα είδος ενεργειακής μπανανίας» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπου έκανε επίσης λόγο για απεξάρτηση των δημοσίων επιχειρήσεων από διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καταγράφεται με νεοαποικιακές λογικές αλαζονείας και ειρωνείας των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων και δεν μπορεί να διευρύνει τις ανισότητες.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με επιμονή της τρόικας όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ανόρθωση της οικονομίας αλλά επέτειναν τον εφιάλτη επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και την ύφεση. Παρόμοιες καταστάσεις παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου έχουν κυριαρχήσει άκρως επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» είπε ο υπουργός. Δήλωσε δε, ότι, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην πρόταση να ελέγχει εκ των προτέρων η ΕΕ τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών- μελών.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ως κεντρικό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο. «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίλυση όλων των προβλημάτων που εγείρονται από άλλες πλευρές» είπε ο υπουργός και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να καταξιωθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε, ότι, η διασύνδεση Κύπρου με την Κρήτη και των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα ενδιαφέρουν όλη την Ευρώπη και γι αυτό, στο σύνολό τους, τα έργα θα έπρεπε να θεωρηθούν ως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Επανέλαβε δε, ότι, η κυβέρνηση επιδιώκει πολυμερείς και πολυδιάστατες ενεργειακές σχέσεις, χωρίς αγκυλώσεις, με όλες τις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης «με την ευρεία γεωγραφική έννοια της τελευταίας». Η Ελλάδα, είπε, «δεν πρόκειται να συνεχίσει να είναι εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών και αξόνων, δεν είναι εξαρτημένος δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης».
Αναφερόμενος στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει και να ανασυγκροτήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις και πρώτα απ’ όλα να τις απεξαρτήσει από διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια παρέμβαση στον χώρο της ενέργειας, χωρίς να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε τον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας» τόνισε και πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ: «Οι ιδιωτικοποιήσεις, για ορισμένους, έχουν καταστεί συνώνυμο των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις μεταβιβάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις τρίτων χωρών».

Τέλος, για τους αγωγούς ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κόμβο διέλευσης και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτήν η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB ως μέρος του νοτίου διαδρόμου και διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα και τον λαό, κάτι που θεωρούμε εύλογο και δίκαιο.

Κ. Βουτσαδάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Nabucco Summit in Budapest

ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΜΠΡΑΙΖΑ

Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του σχολιάζοντας την ομιλία του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ήταν ο γνωστός από την… παραδοσιακή ενασχόλησή του με τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, ο πρώην αξιωματούχος του State Department με ευθύνη τα θέματα της Ευρασίας, πρέσβης των ΗΠΑ στη συνέχεια και διατηρώντας ειδικές σχέσεις με την Τουρκία μετά την αποχώρησή του από την αμερικανική διπλωματία, νυν διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Σπουδών με έδρα την Εσθονία, Μάθιου Μπράιζα, μιλώντας στο πλαίσιο του Athens Energy Forum…

«Άκουσα τον υπουργό Ενέργειας να επισημαίνει την ανάγκη για πολυκατευθυντικότητητα στην ενεργειακή πολιτική και οι μεγάλες δυνάμεις να μην εκμεταλλεύονται τις μικρές. Δεν έχουμε αντίρρηση. Αν αυτοί είναι οι στόχοι της Ελλάδας, το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω στον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και να επιστρέψετε στο μονοπώλιο που έφθασε στο σημείο, η Ελλάδα να πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, Μάθιου (Ματ) Μπράιζα, αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, νωρίτερα σήμερα, στο ίδιο συνέδριο. Επίσης, ο κ. Μπράιζα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό ΤΑΡ και υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, προκειμένου να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.

Αναλύοντας την τουρκική ενεργειακή πολιτική, είπε ότι η Άγκυρα θέλει να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερο φυσικό αέριο, ώστε να γίνει βασικός κόμβος και ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, ωστόσο δεν θέλει να «σκοτώσει» τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, γιατί επιθυμεί να έχει διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στη Gazprom και δεν θέλει να μαζέψει όλα τα αυγά στο «καλάθι» της Ρωσίας. Ακόμη, έκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ο ίδιος είχε προβλέψει ότι θα προχωρούσε η υλοποίηση του αγωγού «Nabucco», ενώ τελικά επελέγη ο αγωγός ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΤΑΡ, Μάικλ Χόφμαν, τόνισε ότι ο αγωγός μπαίνει στη φάση της υλοποίησης, με στόχο στις αρχές του 2016 να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο και στα τέλη του 2019 να γίνουν δοκιμές, προκειμένου το 2020 να τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Ήδη, 350 ελληνικές εταιρίες έχουν προσέλθει σε συζητήσεις, προκειμένου να αναλάβουν υπεργολαβίες, ενώ έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα αποζημιώσεων που αφορά συνολικά 55.000 ιδιοκτήτες και χρήστες γης και έχουν γίνει οι πρώτες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για τη διέλευση του αγωγού.

Επίσης, ο κ. Χόφμαν υπογράμμισε ότι ο αγωγός δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα στην Ελλάδα, βελτιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτει τη χώρα στο επίκεντρο του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής, αν όχι της Ευρώπης.

Η αντιπρόεδρος της ΒΡ για θέματα επικοινωνίας και εξωτερικών σχέσεων του Νοτίου Διαδρόμου, Έμιλυ Όλσον, επισήμανε ότι γίνονται οι απαιτούμενες επενδύσεις για την τροφοδοσία του ΤΑΡ με φυσικό αέριο, καθώς και ότι η εταιρεία έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια για το έργο και δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει. «Θα πρέπει και στην Ελλάδα να τύχουμε πολιτικής στήριξης, απαιτείται πολιτική σταθερότητα προκειμένου η προσπάθεια να ευοδωθεί» σημείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ποσειδών» (κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison που «τρέχει» τους αγωγούς Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας), Ε. Ρουγκέρι, ανέφερε ότι αν και ο ελληνοϊταλικός αγωγός δεν επελέγη ως προτιμητέα διαδρομή για το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι ως δίαυλος για μεταφορά προς την Ευρώπη των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα χρόνια στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και των κοιτασμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στην πραγματικότητα, καθώς εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα για τα οποία γίνεται συζήτηση αυτήν την περίοδο, η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει δίαυλος για τη μεταφορά ποσοτήτων της τάξης των 60 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: