WSJ: Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πριν από την αναδιάρθρωση χρέους




Οι επενδυτές και οι πιστωτές ακούν με ανακούφιση ότι η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα καλό σχέδιο υποστηρίζει η WALL STREET JOURNAL σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Greece’s Partial Reality Check».

Ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπαναχωρούν ως προς το κούρεμα του ελληνικού χρέους, και αντίθετα ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε την μετατροπή μέρους του ελληνικού χρέους σε «ομόλογα στο διηνεκές» και την διασύνδεση της αποπληρωμής ενός άλλου μέρους του ελληνικού χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κάτι τέτοιο θα ελάφρυνε την εξυπηρέτηση του χρέους, κατά τη διάρκεια οικονομικής ύφεσης, ενώ θα απέφευγε το κούρεμα χρέους το οποίο θεωρείται πολιτικά απαράδεκτο για πιστωτές, όπως τη Γερμανία. Το χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές θα έμενε ανέπαφο. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργότερα ότι ερμηνεύτηκαν λανθασμένα οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, μολονότι αυτές αντανακλούσαν προηγούμενες δηλώσεις του.

Θα πρέπει να επευφημούμε τις όποιες δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη που υποδηλώνουν επιστροφή στην πραγματικότητα, σημειώνει το κύριο άρθρο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, τον προηγούμενο μήνα με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για κούρεμα του χρέους και για ανατροπή των δημοσιονομικών περικοπών που περιλαμβάνονταν στα σχέδια διάσωσης.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ακόμη και η αναδιάρθρωση ομολόγων δεν είναι θεμιτή για την Ελλάδα. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι δέχθηκαν το 2012 ένα κούρεμα της τάξης του 50%, και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων και των διεθνών θεσμών.

Η Ελλάδα επίσης χαίρει μιας μακράς περιόδου αποπληρωμής των δανείων με χαμηλά επιτόκια, ώστε το κόστος της εξυπηρέτησής τους να ανέρχεται μόλις στο 2% σε σχέση με το ΑΕΠ, συγκρινόμενο με το 5% της Πορτογαλίας και το 4,4% της Ιρλανδίας, το 2013.

Εάν επίσης δοθεί στην Αθήνα περαιτέρω ελάφρυνση στους όρους αποπληρωμής, όταν παρουσιάζεται μικρή ανάπτυξη, τότε θα απομακρυνθεί η αίσθηση του επείγοντος για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Το κύριο άρθρο αναφέρεται στην ελληνική γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στις επενδύσεις και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για την μη προώθηση προφανών αλλά δύσκολων πολιτικά μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: http://www.wsj.com/articles/greeces-partial-reality-check-1423095955

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: