Αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστοχώρο του Βήματος, ότι ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούν σχέσεις με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, έχουν προχωρήσει σε βολιδοσκόπηση του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου, προκειμένου να πειστεί να αποδεχθεί πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο με βαθειά παιδεία, που χαίρει εκτίμησης για το φιλανθρωπικό του έργο σε Ελλάδα, Αλβανία και εξωτερικό, για τον οποίο οι επιτελείς του Αλ. Τσίπρα που χειρίστηκαν το θέμα έχουν αναφέρει, ότι πιθανή αποδοχή της πρότασης, θα προσδώσει ιδιαίτερο συμβολισμό, έχει την ικανότητα να ενώσει τη χώρα, την οποία θα εκπροσωπήσει σε όλο τον κόσμο με τους καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του προαναφερθέντος ιστοχώρου και παρά τη δήλωση Σακελλαρίδη στο εν λόγω μέσο ενημέρωσης ότι δεν εξετάζεται το θέμα, η βολιδοσκόπηση δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται το ποίμνιό του στην Αλβανία και το κοινωνικό έργο το οποίο με τόσα εμπόδια επιτελεί.

Μένει να αποδειχθεί το κατά πόσον η προσέγγιση του συγκεκριμένου – και προβεβλημένου κοινωνικά, εντός και εκτός Ελλάδας – πρόσωπο, σηματοδοτεί την αλλαγή στρατηγικής του πρωθυπουργικού επιτελείου, με την αναζήτηση μη πολιτικών προσώπων για τον προεδρικό θώκο, κι εάν αυτό έχει επιφέρει αλλαγή στην φερόμενη ως πρόθεση να προταθεί ο Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται τόσο σε εσωτερικές αντιδράσεις στο κυβερνητικό κόμμα, ενδεχομένως δε και στη φερόμενη ως αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην προοπτική αποχώρησης του Έλληνα Επιτρόπου από ένα τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για τη σύγχρονη Ευρώπη, όπως αυτό της Μετανάστευσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: