Εκτεταμένη κάλυψη στις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα είχαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι τριγμοί στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναζωπυρώνουν τους φόβους για εκτροχιασμό της συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους «θεσμούς», δηλαδή τους δανειστές της, με δυνητικά δραματικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

Άρθρο με τίτλο «Τριγμοί στην ελληνική Κυβέρνηση καθώς ο Τσίπρας περπατά σε τεντωμένο σκοινί» αναφέρει τις δυσκολίες Τσίπρα να περάσει στο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με τους εταίρους με την απόφαση Λαφαζάνη για μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί για να κρατήσει τους πάντες ευχαριστημένους.

ΠΗΓΗ: [CNBC, Cracks appear in Greek government as Tsipras walks tightrope, Deepa Babington and Angeliki Koutantou]

Άρθρο με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κριτική για τις παραχωρήσεις σχετικά με τη λιτότητα», αναφέρεται στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από κάποια μέλη για τη συμφωνία με τους δανειστές, κυρίως τις αντιδράσεις Λαφαζάνη,

ΠΗΓΗ: [“Greek leader faces criticism on austerity concessions”, Washington Post/AP]. Για το ίδιο θέμα ανταπόκριση στη WSJ [Alkman Granitsas, “Greece’s Alexis Tsipras Gets Grudging Party Support for New Deal With Creditors”].

Επίσης για την αρνητική στάση Λαφαζάνη απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις σχετικό άρθρο της Niki Katsantonis στο οποίο σημειώνει ότι ο κ.Λαφαζάνης έχει μεγάλη επιρροή στο Σύριζα και αυτό εξηγεί την απροθυμία του πρωθυπουργού να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του,

ΠΗΓΗ: [“Greek Energy Official Opposes Privatization”, NYT].

Αναφορά όμως στις εσωκομματικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, κάνει και η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», με παράθεση των δηλώσεων ελλήνων υπουργών και σχόλιο ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει μια νέα σύγκρουση λίγες μέρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ότι καθίσταται σαφές πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται μια στενή μινιμαλιστική ανάγνωση της συμφωνίας και βασίζεται σε καθησυχαστικά μηνύματα από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για το ότι έχει φίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρατίθενται και οι δηλώσεις του Κ. Λαπαβίτσα, σύμφωνα με τις οποίες «πρόκειται να έχουμε τέσσερις μήνες λογομαχιών και συγκρούσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον Ιούνιο θα αντιμετωπίσουμε ξανά τον ίδιο εκβιασμό για το θέμα της ρευστότητας, αν όχι χειρότερο»

ΠΗΓΗ: [The Telegraph «Greece to stop privatisations as Syriza faces blacklash on deal»/ Ambrose Evans-Pritchard].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: