Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη από το Reuters του περιεχομένου της ελληνικής επιστολής προς τους «θεσμούς», στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα δοθούν έμφαση, αλλά και το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά, για να συνεχιστεί η οικονομική υποστήριξη των δανειστών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, όπως τα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα η οικονομική και πολιτική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών σε «κάθε τομέα» των δημοσίων δαπανών.

Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση «παραθύρων και κινήτρων» για πρόωρη συνταξιοδότηση, σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, σχολιάζει το Reuters.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί.

Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται:

– Να μεταρρυθμίσει την φορολογική της πολιτική, να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή
– Να προχωρήσει σε ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
– Να εξαλείψει τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση
– Να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί
– Να σεβαστεί τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί και να αναθεωρήσει όσες δεν έχουν ξεκινήσει
– Ότι το σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Ότι θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ σε συνεργασία με SSM, ΕΚΤ και Κομισιόν για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: