Ολοκληρώνονται μέχρι το βράδυ οι διαβουλεύσεις των δυο τεχνικών επιτροπών, της Ελλάδας και των  δανειστών (Ευρωπαίοι και ΔΝΤ), σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Εκ μέρους του Ταμείου συμμετέχει ο Ρίσι Γκογιάλ (φωτογραφία), επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανάμεσα στις τεχνικές επιτροπές δεν διεξάγεται διαπραγμάτευση, αλλά στόχος των δυο επιτροπών ήταν να καταγράψουν όσο το δυνατόν με περισσότερη λεπτομέρεια τις θέσεις εκατέρωθεν, κάτι που θα διευκολύνει τα μέγιστα στο Eurogroup της Δευτέρας. Από άλλες πηγές έγινε γνωστό ότι διεξάγεται κανονική διαπραγμάτευση και ότι η θετική κατάληξη δεν είναι καθόλου βέβαιη, καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες.

Εν τω μεταξύ, κλίμα αισιοδοξίας για ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, μεταφέρεται από κυβερνητικής πλευράς, παρά τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων στην Ευρώπη που δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Είναι πιθανό να υπάρχουν εξελίξεις που να μην έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, ενώ ενδιαφέρον αναμφισβήτητο έχει και η συνεργασία της Άγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου θα τεθεί επί τάπητος η γερμανική στρατηγική για το ελληνικό πρόβλημα.

Δεν αποκλείεται να έχει ήδη γίνει κάποια πρόταση η οποία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο από τη γερμανική πλευρά και να εξετάζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τη στροφή που πραγματοποίησε με δήλωσή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πλέον ασχολείται με την εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες καλούσε για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η δε ενημέρωση που έγινε χθες αργά το βράδυ στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου από τον Αλ. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρος Γάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, υπάρχει αίσθηση ενίσχυσης του «μπλοκ» υποστήριξης της Ελλάδας και επικρατεί αισιοδοξία ότι βαδίζουμε προς λύση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: