Συμβιβαστική συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ βλέπει ο Διεθνής Τύπος




Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γερμανοί σχολιαστές όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας Αθήνας – Βρυξελλών μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa σημειώνει ότι η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής έθεσε τις βάσεις για την επίτευξη συμβιβασμού. «Υπάρχει πλέον και πάλι κινητικότητα στο θέμα της Ελλάδας» και «επαναπροσέγγιση των δυο πλευρών», όπως επισημαίνεται.

Γενικότερα εκτιμάται ότι αρχίζουν να γίνονται παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, υπό την έννοια ότι αμφότερες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές, κάτι που, όπως τονίζεται, δεν ήταν αυτονόητο μέχρι πριν από 24 ώρες. Πολλοί σχολιαστές συνοψίζουν τις παραχωρήσεις των δυο πλευρών στη γενικότερη διαπίστωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται να συνομιλήσει με την τρόικα την οποία όμως οι εταίροι δεν ονομάζουν πλέον τρόικα αλλά τους «τρεις θεσμούς».

Ήδη το βράδυ της Πέμπτης και όσο η Σύνοδος Κορυφής βρισκόταν σε εξέλιξη η εφημερίδα Die Welt μετέδιδε υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται τελικά με την Τρόικα» ότι στη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δρομολογείται πλέον συμφωνία. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον έτοιμος να εξετάσει με την τρόικα το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Παράλληλα, όπως σημειώνει η Welt, η Ελλάδα επέστρεψε ήδη 700 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ.

Η Zeit κάνει λόγο για την «κατάρα των προεκλογικών υποσχέσεων» που κρατούν σε ομηρία τον Αλέξη Τσίπρα καθώς περιορίζουν σημαντικά τα διαπραγματευτικά του περιθώρια. Επίσης, όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η νέα ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε σημαντικά την αντίσταση των εταίρων, και ειδικά εκείνων των χωρών όπου τυχόν αλλαγές του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια. Πάντως η Zeit εκτιμά ότι δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης στην Ουκρανία, τη Δευτέρα το Eurogroup δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Πρώτο θέμα είχε την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel. «Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Εκανε αίσθηση και καλή εμφάνιση παρά το άγχος του Grexit» είναι ο τίτλος του άρθου που αναφέρει: «Διαφωνία για το χρέος και την ελληνική κρίση; Το πρόβλημα είναι επιλύσιμο! Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι, προσπάθησαν να διαδώσουν αισιοδοξία. Επειτα από 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έδειξε επιείκεια στην Ελλάδα. Από τη διαφωνία για το θέμα του χρέους βρεθήκαμε στην ανησυχία να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων δίνοντας το ρεπορτάζ από τη Σύνοδο.

Επίσης, η Bild έχει τίτλο «Η Μέρκελ παλεύει όσο ποτέ – Οι 30 δυσκολότερες ώρες στη ζωή της καγκελαρίου» και το άρθρο αναφέρεται στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση, ενώ στη συνέχεια σχολιάζει ότι έφθασε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί την ελληνική κρίση. «Η δυσκολότερη μέρα της καγκελαρίου»…

Διατήρησε χθες τη σκληρή θέση της έναντι της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί είτε να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος του μήνα, είτε να ζητήσει την παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ετοιμες για συμβιβαστική συμφωνία Ελλάδα-Γερμανία

Η Ελλάδα και η Γερμανία επιδιώκουν μία συμφωνία για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο πλευρές διαμηνύουν την επιθυμία για συμβιβασμό, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Γερμανία δεν θα επιμείνει να συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας με όλα τα στοιχεία του, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο Γερμανούς αξιωματούχους. Εφόσον επιμηκυνθεί το πρόγραμμα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, η Γερμανία θα είναι ανοικτή να συζητήσει για το μέγεθος των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και για τους όρους πώλησης δημόσιας περιουσίας. H βελτίωση στην είσπραξη των φόρων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα έχει τη γερμανική στήριξη και η επίτευξη συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εφόσον αυτά είναι μικρότερα από το 4% του ΑΕΠ που προβλέπονται σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να κάνει συμβιβασμό όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνει το Bloomberg.

Το BBC κάνει λόγο «για δυνατό συμβιβασμό», επικαλούμενο τις αναφορές της Γερμανίδας κανγκελαρίου ότι «η Ευρώπη πάντα επιδιώκει μια συμβιβαστική λύση και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της» και η Wall Street Journal ανέφερε στην ηλεκτρονική της σελίδα: «Ηγέτες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη κινήθηκαν σε έναν συμφιλιωτικό τόνο την Πέμπτη και ενώ μια ημέρα πριν η νέα κυβέρνηση της χώρας είχε εξανεμίσει τις ελπίδες για μια γρήγορη λύση στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της».

Με αθλητή που τρέχει ανάποδα -προς το Grexit- παρομοιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Economist, υποστηρίζοντας πως οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν κάθε άλλο παρά συμβιβαστική διάθεση απέναντι στους πιστωτές της χώρας του. «Αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει ανάποδα, ακόμη κι ο πιο υπομονετικός προπονητής δεν μπορεί να τον βοηθήσει», σχολιάζει το δημοσίευμα.

 Le Monde: Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται

Άνεμος αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας τη Δεύτερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός στη Γαλλία, είτε με το θετικό άνοιγμα του χρηματιστηρίου, τα σχετικά σχόλια των οικονομολόγων στα ραδιόφωνα, αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο μετά το χθεσινό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται» τιτλοφορεί η «Μοντ» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι ομάδες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα εργαστούν έως τη Δεύτερα για τη νέα σύνοδο του Eurogroup ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο τωρινό σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα και το προτεινόμενο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει η Μοντ.

Επικαλούμενη τις πηγές της, η συντάκτης Σεσίλ Ντικουρτιέ εξηγεί ότι άτομα που έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες είχαν προβλέψει την αποτυχία του Eurogroup, την Τετάρτη και την τελική υπογραφή τη Δεύτερα.

«Το σενάριο αυτό βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης» λέει η συντάκτης, παραθέτοντας στη συνέχεια σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρ’ ότι ο πρόεδρος διαχώρισε μια τεχνική συμφωνία από μια πολιτική συμφωνία, για την οποία υπήρξε επιφυλακτικός, εν τούτοις η συντάκτης εκτιμά ότι οι δηλώσεις του υποδηλώνουν πως «η κατάληξη σε συμφωνία για την ελληνική περίπτωση μοιάζει πλέον δυνατή».

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια κατάληξη για το τεχνικό μέρος, γιατί θεωρώ ότι είναι απλώς ένα θέμα σύγκρισης ανάμεσα στα διάφορα μέτρα και το περιεχόμενο του (ισχύοντος) προγράμματος (με αυτό της ελληνικής κυβέρνησης)» είναι η δήλωση Ντάισελμπλουμ, που παραθέτει η «Μοντ».

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι για τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας υποδηλώνει την ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη «Μοντ», ο κ. Ντάισελμπλουμ συνάντησε τον κ. Τσίπρα πριν την έναρξη του Συμβουλίου ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος μετά το «φιάσκο» της Τετάρτης και να μπορέσει να κάνει αναφορά στο Συμβούλιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι λέξεις «τρόικα» και «Μνημόνιο» αποφεύχθηκαν προσεκτικά, πράγμα που θεωρήθηκε «μικρή νίκη της ελληνικής αντιπροσωπείας» λέει η συντάκτης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια, στις τεχνικές συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γίνουν σε μια κοινή βάση που θα βρίσκεται ενδιάμεσα, μεταξύ του παρόντος σχεδίου βοηθείας και του ελληνικού προτεινόμενου σχεδίου.

Η βασική ιδέα είναι να παρουσιάσει η Ελλάδα, με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έλθει σε αντιπαραβολή με τις μεταρρυθμίσεις που απομένει να γίνουν σύμφωνα με τα σχέδιο που ήδη τρέχει και για το οποίο οι Έλληνες δεν θέλουν με τίποτα να γίνεται λόγος. Δηλαδή, να εξεταστεί για παράδειγμα, ποιες ιδιωτικοποιήσεις ισχύουν, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσληφθούν δεδομένων των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, καταλήγει η «Μοντ».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΙΠΗΡΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: